Háy János Kolozsvárra kíséri Vasárnapi ebéd című drámáját

Második bemutatóját tartja Kolozsváron a Kortárs drámák egy régi házban elnevezésű felolvasószínházi sorozat, ezúttal Háy János Vasárnapi ebéd című drámájával (vagy ahogyan a szerző írja: polgári színjátékával) ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A szöveget a szerző jelenlétében olvassák fel május 8-án, szerdán este héttől a Vallásszabadság Házában, az előadást követően beszélgetés lesz, közölték a szervezők.A felolvasószínházi előadás beharangozója szerint a vasárnapi ebéd, mint mindannyiunk életéhez kapcsolódó, szimbólumértékű esemény, tökéletes reprezentációja a család fogalmának. Háy nyers kegyetlenséggel rántja le a leplet a kimondott és ki nem mondott frusztrációkról, görcsökről és ellenszenvről. A vasárnapi ebéd a ciklikusság szimbóluma is, mert kiszámíthatóan jelentkezik. Minden vasárnap. Így újra és újra alkalom adódik elmélyíteni a frusztrációnkat, görcseinket és ellenszenvünket, míg azok adott esetben akár megvetésként, undorként és gyűlöletként térnek vissza. Bentről megélni ezt nem túl kellemes. De kívülről nézve (mint például Háy darabján keresztül), vicces is lehet. Elrettentő is.

A szöveg eredetileg a budapesti Nemzeti Színház felkérésére készült, a következő bibliai parancsolatból kiindulva: „Tiszteld atyádat és anyádat, hogy hosszú ideig élj a földön, amelyet az Úr a te Istened ád tenéked”.

A Kortárs drámák egy régi házban a Shoshin Színházi Egyesület és a Vallásszabadság Háza közös kezdeményezése.

Felolvasnak: Györgyjakab Enikő, Kántor Melinda, Kiss-Ferenczi Sára, Szántusz Noémi e.h., Dimény Áron, Köllő Csongor, Orbán Attila, Varga Péter e.h.. Rendezte: Köllő Csongor. 

Kapcsolódók

Kimaradt?