Belső bezártságunkról szóló Háy János drámával vár a kolozsvári Shoshin

A kolozsvári Shoshin Színházi Egyesület Háy János Apa lánya című monodrámájának erdélyi ősbemutatójára készül a márciusban megnyitott független kolozsvári színházi térben, a ZIZ Art and Social Area-ban, a Párizs / Pap u. 5 szám alatt.

A Shoshin a nyár folyamán játszotta már az előadás szabadtéri változatát a KaravanAct Fesztivál állomásain, azonban a hivatalos, beltéri bemutatóra szombaton, október 3-án este 7 órától kerül sor a már említett térben, melyet vasárnap, október 4-én egy második előadás követ. Helyeket foglalni az előadás Facebook-eventjén, valamint a Shoshin honlapján a Naptár funkción keresztül elérhető űrlapok kitöltésével lehet. A következő előadásokra november 14-15-én kerül sor.Háy szövegének hátterében Irena Sendlerowa lengyel ápolónő alakja áll, aki a második világháború alatt több mint 2000 gyereket mentett ki a varsói gettóból. A valós háttér azonban – ahogyan maga a szerző is jelzi darabjának előszavában – csupán kiindulópont, és végül alkotócsapatunk számára is csak ürügyet jelentett, hogy a külső elnyomás, a kiszolgáltatottság, a bezártság helyzetének feltárása közben megérinthessük és bejárhassuk az érem másik oldalát, a belső bezártságot, a bennünk lévő korlátokat, az ember képtelenségét az igazi szabadságra, és azt, hogy „a saját börtönünk rabjai vagyunk, és nem tudunk falat rombolni, és örülünk, ha mások húznak körénk falat, mert azt hisszük, miattuk vagyunk fogságban”.

Az előadást játsszák Kiss-Ferenczi Sára, Márkos Tamás, Ruszuly Ervin, az élő zenét Márkos Tamás szolgáltatja, rendezte Köllő Csongor, a dramaturgiai munkatárs Veres Kincső. Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), a Bethlen Gábor Alap (BGA), a Communitas Alapítvány, a kolozsvári Polgármesteri Hivatal és Helyi Tanács támogatásával jött létre, továbbjátszását az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI) támogatja.

A részvétel az aktuális biztonsági és higiéniai feltételekre vonatkozó rendelet tiszteletben tartásával történik. Az előadás ideje alatt kötelező a maszk viselése, hívják fel a figyelmet a szervezők.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?