Lengyel produkcióval is jelentkezik a negyedik KaravanAct Fesztivál

A kolozsvári Shoshin Színházi Egyesület augusztus 17–22. között szervezi meg a negyedik KaravanAct Fesztivált. Az utazó színházi fesztivál idén 6 napot tart és három városba, Kolozsvárra, Nagyváradra és Szatmárnémetibe látogat el.

A fesztivál 2020-as programjában lengyelországi, sepsiszentgyörgyi és kolozsvári produkciók szerepelnek, amiket egy képzeletbeli hangutazás (koncert) fűszerez. A szervezők idén is színes és feledhetetlen élményeket terveznek nyújtani a különböző közterek, udvarok, teraszok bevonásával, természetesen figyelembe véve és szigorúan betartva az aktuális járványügyi rendelkezéseket.

A KaravanAct Utazó Színházi Fesztivált 2015-ben hozta létre a Shoshin azzal a szándékkal, hogy (mintegy élő organizmusként) kapcsolatot létesítsen az általa látogatott települések lakóival és dialógusra hívja őket.

„A KaravanAct célja, hogy «beszivárogjon» az utcákba, közterekre, gyakran látogatott vagy éppenséggel elfeledett külső-belső helyszínekre, és mindezen helyekre színházat, zenét, táncot, énekhangot csenjen, megmutatva, hogy a művészet mindenkié; hogy a mindennapjaink része tud lenni és kellene, hogy legyen; hogy a színház – vagy bármely más művészeti forma – otthona nem csak a neki dedikált «ház» (színház, előadóterem, galéria), hanem bárhol, bármelyik sarkon, téren, udvaron, bárkinek az erkélyén, lakásában, bármely épületben érvényesülni tud. Ebben az «otthonra lelésben» pedig a művészet meg- és kiemel, gazdagabbá, tartalommal telítettebbé teszi az adott helyszínt, aktualizálja azt” – vallja Györgyjakab Enikő és Köllő Csongor, a fesztivál létrehozói.

 „Jelen helyzetünkben a művészet ezen aktusa vitálissá, életbevágóan fontossá válik mindannyiunk számára. A KaravanAct nézői nem csupán a hagyományosan színházlátogató rétegek, hanem adott esetben bárki, aki éppen ott van, ahol az esemény zajlik: minden random járókelő, azok is, akik amúgy nem feltétlenül mennének színházba, mert nem engedhetik meg maguknak, vagy nem ismerik eléggé. A mostani helyzetben mindannyian benne vagyunk, a KaravanAct pedig mindenkinek és bárkinek szól: így próbálunk mi a magunk eszközeivel a helyzeten segíteni.” – folytatják, hozzátéve, hogy az aktuális rendelkezéseket, biztonsági procedúrákat maximálisan tiszteletben fogják tartani, hiszen fontos számukra mind a nézők, mind fellépők egészsége.

A fesztivál augusztus 17–18-án Nagyváradon, 19–20-án Kolozsváron, míg 21–22-én Szatmárnémetibe utazik a karaván.

A lengyelországi Teatr Biuro Podróży Carmen Funebre című előadása

A lengyelországi Teatr Biuro Podróży Carmen Funebre című szabadtéri előadása lesz az egyik különlegessége a fesztiválnak. A társulatot Pawel Szkotak alapította 1988-ban, céljuk új kifejezési módok létrehozása és a színház lehetőségeinek feltárása és bővítése. A Carmen Funebre című előadásukat már több mint 50 országban mutatták be világszerte, számos díjat is nyertek vele.

Az előadást a boszniai háború és más etnikai konfliktusok, valamint a nacionalizmus és intolerancia világszerte fellángoló jelensége inspirálta. Az alkotói folyamat alatt a társulat tagjai találkoztak a volt Jugoszláviából származó menekültekkel, akik saját sorsukról tettek tanúvallomást. Az elvesztett rokonokkal és otthonokkal kapcsolatos beszámolók inspirálták a színészeket a különböző jelenetek kidolgozásában, olyan metaforákat hozva létre, melyek a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek univerzális témáit írják le.

A produkció gólyalábas alakok, tűz, keresőfények és hátborzongató zene használata révén kelt „fenyegető” hatást nézőiben, félelmet és együttérzést egyaránt előidézve bennük. Sajtószemelvények: „Félelmetes és erősen ajánlott” -The Guardian; „A háború felejthetetlen dramatizálása” – The Observer; „A lengyel társulat reakciója a boszniai háború őrültségére az egyik legérdekfeszítőbb előadás volt, amit valaha láttam” – Steven Berkoff az Evening Standard-ban.

A sepsiszentgyörgyi M Studio Mozgásszínház PYRO című szabadtéri tűz showja

A társulat cirkuszi hagyományokból inspirálódott, amelynek ötlete több mint tíz évvel ezelőtt, az Uray Péter rendezte Ünnep c. cirkusz-színházi előadás próbafolyamata alatt született meg. A színészek Molnár Hajnalka tűzzsonglőr révén ismerkedtek meg a poi-technikával, amelyet az évek során a tüzes bot, az ugrókötél, a tenyérfáklya, a legyező és a tűzfújás technikájával egészítettek ki. A produkció zenéje küb_beat & perkucigo munkája. Fellépnek: Chiriţescu György, Deák Zoltán, Gáll Katalin, Nagy Eszter, Polgár Emília, Szekrényes László, Veress Nagy Attila.

Háy János: Apa lánya – a Shoshin Színházi Egyesület produkciója

Háy szövegének hátterében Irena Sendlerowa lengyel ápolónő alakja áll, aki a második világháború alatt több mint 2000 gyereket mentett ki a varsói gettóból. A valós háttér azonban –ahogyan maga a szerző is jelzi darabjának előszavában – csupán kiindulópont, és végül alkotócsapatunk számára is csak ürügyet jelentett, hogy a külső elnyomás, a kiszolgáltatottság, a bezártság helyzetének feltárása közben megérinthessük és bejárhassuk az érem másik oldalát, a belső bezártságot, a bennünk lévő korlátokat, az ember képtelenségét az igazi szabadságra, és azt, hogy „a saját börtönünk rabjai vagyunk, és nem tudunk falat rombolni, és örülünk, ha mások húznak körénk falat, mert azt hisszük, miattuk vagyunk fogságban”. Játsszák: Kiss-Ferenczi Sára, Márkos Tamás, Ruszuly Ervin. Élő zene: Márkos Tamás. Rendezte: Köllő Csongor. Dramaturgiai munkatárs: Veres Kincső.

Fluidian koncert

Fluidian (Emil Gherasim) zeneszerző, gitáros és hangművész. Munkája magába foglalja az akusztikus és elektronikus zenét, a film- és színházi zenét, kortárs tánc előadások és vizuális alkotások számára létrehozott hangmintákat, a minimalista texturális zenét, „hangfestményeket” és az ambientális hangzást. Zenéje nagyon személyes és mélyen meditatív hangulatú, amely speciális improvizációs módszerrel születik meg. A gitár különböző módokon való felhasználásának (pl. a húrokat fújva vagy vonót alkalmazva, mindezeket elektronikusan megmásítva), és saját minimalista texturális koncepciója révén zenéje kontemplatív, lebegő hangutazássá alakul át.

A KaravanAct előadásai ingyenesek. További részletek, valamint a városokra lebontott program elérhető a www.shoshintheatre.com és a www.facebook.com/karavanact oldalakon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?