Munkás, de sokszínű és derűs ünnepi évadot ígér a Harag György Társulat

Soha nem volt ennyi választható előadás, a jegyek és a bérletek ára tavaly óta nem változott  – hangzott el a szatmrnémeti  Harag György Társulat évadismertető sajtótájékoztatóján.

Igen sűrű, munkás évad előtt áll a Harag György Társulat, két kiemeélkedő eseményel is: most ünnepli ugyanis a társulat prózai tagozata alapításának 65., a Brighella Bábtagozata pedig a 15. évfordulóját. Az ünnepi évad kapcsán csütörtökön tartott sajtótájékoztatót Bessenyei Gedő István társulatigazgató, Nagy Orbán, az Északi Színház főigazgatója és Bandura Emese bábtagozat-vezető.

Bessenyei röviden összefoglalta az évad eddigi tevékenységeit: társszervezőként vettek részt a KaravanAct vándorszínházi fesztivál szatmárnémeti lebonyolításában, a Partiumi Magyar Napok részeként pedig öt színházi előadást láttak vendégül a Partiumi Színházi Esték keretében.

Hamarosan Székelyudvarhelyen, a DráMA kortárs drámafesztiválon szerepel a társulat Tizenöt próbálkozás a színészetre és Vasvonó című produkciója, valamint a Havi Dráma SzatmárON program legújabb felolvasószínházi előadása.

Az első bemutató egy nagyszínpadi gyermekelőadás lesz: a Mátyás Király juhásza című produkciót a Mátyás-emlékév jegyében tűzi műsorra a Harag György Társulat Tóth-Páll Miklós rendezésében. A bemutatók követi a színház román tagozatával közösen szervezett TranzitFeszt multikulturális színházi fesztivál, melynek tíz napja alatt 27 előadás lesz látható.

Ezt követően turnéra indulnak: a Bocsárdi László kétszeres UNITER- és Jászai-díjas rendező által színpadra vitt Tévedések vígjátéka egy hét alatt két fesztivál műsorán is szerepel: játszani fogják Bukarestben, a Nottara Színház FESTin pe Bulevard Fesztiválja keretében, az Odeon Színház nagytermében, illetve az idei IFESZT-nek otthont adó székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban. A turné keretében egy további előadást játszanak Csíkszeredában is, a Csíki Játékszín meghívására válaszolva.

Szatmárnémetiben vendégeskedik bérletcsere keretében két előadásával a Szigligeti Színház, a Kakuk Marci és Mizantróp vendégjátékait követően pedig a társulat szilveszteri bemutatója, a Bessenyei István által rendezett Hippolyt, a lakáj című előadás premierje követi.

2019 tavaszán láthatja a közönség Lendvai Zoltán rendezésében Székely Csaba Semmit sem bánok című tragikomédiáját, ősbemutatóként. Az előadás emlékeztet arra, hogy a kommunizmus áldozatia és bűnösei ma is köztünk élnek. “Örömteli, hogy ebben az évadban is folytatódik a hagyomány és ősbemutató helyszíne a szatmári színpad” – fűzte hozzá Bessenyei ismertetőjéhez Nagy Orbán főigazgató.

Bessenyei az évad ismertetésének folytatásaként jelentette be, hogy ebben az évadban újra Szatmárnémetiben rendez Bocsárdi László. A neves rendező a Scapin, a szemfényvesztő című Moliére-darabot viszi színre, Rideg Zsófia, a budapesti Nemzeti Színház dramaturgjának fordítása alapján.

Kiderült az is, hogy idén a négy “kötelező” előadás mellett egy választott előadás is szerepel a bérletben. A választék pedig soha nem volt ennyire bőséges, hiszen ezúttal már a Tranzit Fesztivál előadásait is bérletbe lehet választani, számos más előadás – például a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, a budapesti József Attila Színház vagy a nagyváradi Szigligeti Színház egy-egy produkciója  – mellett. Ugyancsak a választható bérletkínálatot színesítik a társulat korábbi évadokból műsoron maradó előadásai.

Az évad folyamán egy tehetséges fiatal rendező, Sardar Tagirovsky is Szatmárnémetiben dolgozik majd egy ősbemutató létrehozásán, amelyet az idei évad végén mutatnak be ugyan, de bérletbe csak a következő évadban kerül.

A társulat alapításának 65. évfordulója alkalmából november 23-25 között gálával és számos egyéb programponttal ünnepel a társulat. A hétvége során díszvendégként Szatmárnémetibe látogat a budapesti Nemzeti Színház is, Vidnyánszky Attila Körhinta-rendezésével. 

Külföldön is fellépnek

A Harag György Társulat több hazai és külföldi meghívásnak is eleget tesz az évad során: ott lesz a Nagyváradon megrendezett MAFESZT-en, az Én, Károli Gáspár a Duna Palotában vendégszerepel, a Magyarság Háza meghívására, Miskolcon pedig egy teljes miniévadban öt előadást játszik a társulat a Nemzeti Színházban, amelyek mellett további kísérőrendezvényeket is szerveznek. Az előadásokon túlmenően ugyanis Szatmárnémeti és Szatmár megye irodalmi, képzőművészeti és zenei értékeit is bemutatják a miskolci közönségnek és az ez alkalomból oda látogató szakmabelieknek. A József Attila Színházban két előadással szerepel majd a társulat: a Charley nénjével és a Hipplolyt, a lakájjal. 

Az Ady Endre Társasággal társszervezésben az idei évadban is megrendezik az immár hagyománnyá vált Magyar Kultúra Hetét, a bérletes előadásokon túlmenően pedig további színpadi nézőteres és stúdióelőadások sorozatával és havonta jelentkező felolvasószínházi programmal kedveskednek a közönségnek az ünnepi évadban is. A bérleten kívüli előadások közül az igazgató a szintén 65 éves Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházzal közös Burundanga-előadást, a Györfi Csaba által megrendezendő kamaraelőadást, A tavasz ébredését és a Beczási Áron által rendezett kocsmaszínházi előadást, a Színésznőket emelte ki külön is a sajtótájékoztató során.     

A Brighella Bábtagozat táborszervezéssel kezdte az évadot – derült ki Bandura Emese tagozatvezető beszámolójából. A gyerekek ebben a gyerekek megismerhették a bábszínházi alkotómunka alapjait, annak valamennyi fázisát, a tervezéstől a bábkészítésen át az előadó-művészet alapjaiig. A tábor pedig a tervek szerint drámajátékos-bábos foglalkozásokként folytatódik.

A Partiumi Magyar Napok során számos bábelőadásból álló sorozatot szervezett a bábtagozat és segédjezett a KaravanAct fesztivál lebonbolításában is. A Brighella hamarosan Veszprémben lép fel, a Mesefesztiválon, ahol egy workshopon is részt vesznek a szatmári bábosok. A vendégszereplések sora pedig a Kolozsvári Puck Báb- és Marionett Fesztiválon való részvétellel folytatódik. Veszprémben Cókmók, a morgolódó szekrénymanó meséjével lépnek fel, Kolozsvárra A bőgős fia meg az ördögök című előadás kapott meghívást. Veszprémben és Zalaegerszegen bérletben is játsszák majd a Mese a tálról és a kanálról című, többszörösen díjazott előadásukat.

Az alapítás 15. évfordulója ünnepi hétvégével indul, melynek keretében a Nagy Regina által rendezett A kiskakas gyémánt félkrajcára című bábelőadás bemutatóját követően magyarországi bábtársulatok is fellépnek majd október 26-28. között. Az ünnep egyébként egy fél éven keresztül folytatódik: minden hónapban más-más bábtársulat vendégeskedik majd egy-egy előadással Szatmárnémetiben.

Az évadban bérletes vendégelőadásai között szerepel a felvidéki Árgyélus Színház Angyalbárányok című előadása, a szatmári bábosok színpadra viszik a Gimes Dóra által írt Szélszabadító című bábdarabot, Bartal Kiss Rita rendezésében, Nagy Regina pedig saját darabját, a Tündérpereputtyot is megrendezi, az évad utolsó bábelőadásaként.

Kapcsolódók

Kimaradt?