banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Fiatal erdélyi költők a színpadon: Kézdivásárhelyen élőben látható az Aritmia.doc

Hét fiatal erdélyi költő és hét sepsiszentgyörgyi színész találkozásának eredményeképpen született meg az Aritmia.doc című előadás, melyet május 9-én és 10-én, vasárnap és hétfő este 7 órától Kézdivásárhelyen láthatnak az érdeklődők az Udvartér Teátrum színpadán. 

A magyar költészet napja alkalmából készült előadás elsősorban a fiatal nemzedéket próbálja megszólítani, ugyanis az erdélyi kortárs költészet mai életérzéseket közvetítő legújabb darabjaiból állított össze egy reprezentatív válogatást.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház és a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrum művészei már több ízben dolgoztak együtt, de valójában ez a két háromszéki színház első hivatalos közös produkciója, melynek rendezője Kolcsár József. Az Aritmia.doc című előadás jellegzetessége, hogy performance jellegű, folyamatosan változó, melyet elsősorban a Prezeng nevű sepsiszentgyörgyi improvizációs zenekar közreműködése biztosít. Ezenkívül mozgóképek által szeretnék még közelebb hozni a közönséghez az írókat, bemutatva azok közvetlen környezetét, jellegzetes mozdulataikat is az előadásban. Így lesz teljes a kép, ilyen körítésben tudnak még hitelesebben megszólalni a 21. század költészetének fontosabb motívumai.

A színészek közül mindenki alaposan beleásta magát valamelyik fiatal költő munkásságába, majd kiválasztott tőle néhány verset, amit úgy ad elő a színpadon, ahogy az illetőhöz a leginkább méltónak találja. A bemutatott költők: Serestély Zalán, André Ferenc, Kulcsár Árpád, Kali Ágnes, Ozsváth Zsuzsa, Horváth Benjámin és Láng Orsolya. Előadók: Benedek Ágnes, Korodi Janka, Pálffy Tibor, P. Magyarosi Imola, Szalma Hajnalka, Pignitzky Gellért és Vass Zsuzsanna. A Prezeng zenekar tagjai: Bocsárdi Magor, Kónya-Ütő Bence, Fekete Zsolt. A videóanyagok operatőre és vágója Dobondi A. Lehel.

A jelenkori erdélyi költészet tehát a kortárs színház nyelvén szólal meg egy olyan produkcióban, mely tartalmilag és formailag egyaránt frissnek, rendhagyónak számít, de amint a címe is sugallja, a teljesség igénye nélkül készült, csupán egyetlen fájl az utóbbi időben Erdélyben született „hasonló kiterjesztésű írott dokumentumok” közül.

A produkciót közönség előtti élő előadásra tervezték, de a járványügyi helyzet miatt a bemutató csupán felvételről volt látható a magyar költészet napján. Most végre élőben is megtekinthető az Aritmia.doc két alkalommal, de aki lemarad ezekről az előadásokról, a Tamási Áron Színház Vimeo videómegosztó platformján továbbra is megnézheti a produkciót. A linket a színház honlapjának előadások menüpontja alatt és a színház Facebook-oldalán találhatják meg az érdeklődők.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?