Személyesen és online is várja a nézőket a sepsiszentgyörgyi színház

Gazdag és változatos, színházi és online programmal várja közönségét januárban a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház.

A decemberben készült A többit már láttad a moziban című új előadás mellett a Radu Afrim által írt és rendezett víziószerű vígjáték, az Amikor telihold ragyog a turkáló felett is műsoron lesz, de újra láthatják az érdeklődők a múlt évadban készült Kártyásokat és a válságrepertoár egyik darabját, A sütemények királynőjét is. Ezenkívül A műsor című színházi beszélgetéssorozat online bemutatójára is sor kerül.

Radu Afrim mágikus realizmusa

Az új évet a Radu Afrim által rendezett Amikor telihold ragyog a turkáló felett című produkcióval kezdik, melyet kedden, csütörtökön és pénteken, majd a hónap második felében, január 23-án és 26-án is játszanak a színház nagytermében, színpadra épített nézőtér előtt, minden alkalommal este 7 órától.

Az előadás a Radu Afrimtól már megszokott sajátos hangvételű színházi produkciók sorába illeszkedik, akinek jellegzetes stílusát mágikus realizmusnak nevezi a szakma. A történet Golyó turkálójában játszódik, ahol az idő egy helyben áll. A madarak a rádióban laknak, a ruhák életre kelnek, és a ruhák régi tulajdonosainak szellemei is megjelennek, főleg teliholdkor. Ha telihold van, nagy a tét: átkokat kell feloldani, titkokat kell feltárni...

A többit már láttad a moziban

A Botos Bálint által rendezett A többit már láttad a moziban című kortárs darabot, a nagyszínpadon láthatja a sepsiszentgyörgyi közönség január 14-én, 16-án és 20-án 19 órai kezdettel. Martin Crimp darabja Euripidész egy kevésbé ismert klasszikus tragédiájának átirata, mely Oidipusz családja történetének egy megrázóan kegyetlen és fájdalmas epizódját meséli el. A rendező mindenkinek ajánlaná ezt a produkciót, akit foglalkoztat, hogy milyen döntéseket hoz a saját éltében, és hogy ezek a döntések hogyan hatnak ki a szűk és tág környezetére.

Az orosz vígjáték megteremtője

Nikolai Vasilievici Gogol Kártyások című komédiáját Zakariás Zalán rendezte az elmúlt évadban, és a színház Kamaratermében játssza a sepsiszentgyörgyi magyar társulat január 17-én, 19-én, 21-én és 27-én 19 órától. Gogolt több méltatója is minden idők egyik legnagyobb humoristájának tekinti, ő teremtette meg az orosz irodalomban a vígjáték műfaját. A Kártyások valójában az emberi ravaszság, képmutatás, mindennapi átveréseink világáról szól. A pénz körül mindig is voltak, vannak, lesznek csalások, és ha az ember a könnyű, gyors anyagi haszonszerzés ingoványos talajára téved, soha nem tudja, hogy mire számíthat.

Válságrepertoár újratöltve

Pintér Béla A sütemények királynője című darabjából tavaly nyáron készített előadást a Tamási Áron színház a járványhelyzethez igazodó „válságrepertoár” részeként. A Pálffy Tibor által rendezett   előadást tavaly nyáron a Múzeumkertben láthatta a közönség, egyike volt annak a három felolvasószínházi előadásnak, amit a színházak bezárása után a szabadtéren mutattak be. A múzeumkerti fák közé berendezett színpadon egy olyan család életébe nyerhettek betekintést, ahol a gyermekek és felnőttek egyaránt súlyos kereszteket cipelnek. Vagyis pontosan úgy élnek, mint közülünk sokan... A felújított előadást a színház nagyteremben láthatják az érdeklődők január 31-én 19 órától.

Online követhető beszélgetéssorozat a sepsiszentgyörgyi színészekkel

Januárban a sepsiszentgyörgyi társulat színésze, Kónya Ütő Bence irányításával kerül sor A Műsor című színházi beszélgetéssorozat online bemutatójára is. Ennek célja, hogy a sepsiszentgyörgyi színészeket jobban megismerhesse a közönség, másrészt pedig, hogy a jelenlegi vírushelyzetben egy erre a helyzetre adaptált produkciót kínáljanak nézőknek.

Pam param

A magyar társulathoz tartozó M Studio mozgásszínház január 15-én és 16-án este 7 órától mutatja be az Andrea Gavriliu által rendezett Pam param című legújabb előadását, melyet ezt követően 22-én, 24-én és 30-án is játszik a társulat a Háromszék Táncstúdióban. A Pam param egy dinamikus produkció, melyben a mozgásnyelv szoros kapcsolatban áll az emberi hanggal. Az előadás rendezője korábban Igor Stravinsky Tavaszi áldozat című zeneművét ültette át a kortárs tánc nyelvére az M Studióban.

Kapcsolódók

Kimaradt?