Szabadtéri bemutatóval indítja új évadát a Tamási Áron színház

Miután a járványhelyzet miatt múzeumkerti előadásokkal fejezték be az elmúlt évadot, ugyancsak szabadtéri előadásként rendezte meg az új évad első előadását a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron színház.

Bár újabban van rá lehetőség, hogy felére csökkentett kapacitással a színházak belső tereiben is tartsanak előadásokat, Sepsiszentgyörgyön az új évad első előadásának próbáit még az enyhítések bevezetése előtt elkezdték szabadtéren a Kónya Ádám Művelődési Ház udvarán, az ’56-os emlékparkban. A Tamási Áron színház szeptember 15-én, kedden 18 órától a Szerb Antal VII. Olivér című regénye alapján készülő előadást mutatja be Zakariás Zalán rendezésében.A kis mediterrán ország, Altúria népe forrong, ugyanis irányítói éppen arra készülnek, hogy eladják a két legfontosabb bevételi forrás – a szardíniahalászat és a bortermelés – jogait, vagyis ezzel az egész országot egy külföldi mágnásnak. A korábban közkedvelt ifjú király, VII. Olivér sokak szemében árulóvá vált, így egy forradalom megfosztja trónusától. Az uralkodó ezt követően önkéntes száműzetésbe vonul, de a bonyodalmak csak akkor kezdődnek, amikor a királynak rá kell ébrednie, hogy a világ végén sem tud elmenekülni a sorsa elől…

Szerb Antal ebben a történetében a két világháború közötti magyar irodalom és színi világ klasszikus alaphelyzetét használja fel: a főszereplő álruhát ölt, másnak adja ki magát, eltitkolja igazi voltát. Olivér ugyanis, mint kiderül, saját maga szervezi meg a forradalmat, hogy elmenekülhessen az uralkodásból, és megmártózhasson a hétköznapi emberek életében. De nem azért megy a nép közé, mint Mátyás király, nem népe bajaira kíváncsi, hanem ő saját magát szeretné megtalálni, meg akarja ízlelni az életet a maga egyszerűségében – uralkodók, miniszterek, fogadások és tárgyalások nélkül.

Olivér a kalandja végére megtanulja – ráadásul pont egy csalótól! – hogy bizony mindenkinek felelőssége van, ami elől elfuthat, de el nem menekülhet. Az író itt természetesen nemcsak a királyi felelősségről beszél, hanem mindannyiunk felelősségéről – ahogyan Mihály, az Utas és holdvilág hőse is ráébred a regény végén, hogy bizony kezdeni kellene valamit ezzel a dologgal, amit életnek nevezünk.

A VII. Olivér című előadás bemutatójára szeptember 15-én, kedden (esőnap: 16., szerda) 18 órai kezdettel kerül sor az ’56-os emlékparkban. További előadások: szeptember 21., hétfő (esőnap 22., kedd) és szeptember 29, kedd (esőnap: október 1., csütörtök) szintén 18 órai kezdetekkel. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron színház azt javasolja, aki teheti, online váltson jegyet a www.biletmaster.ro weboldalon, viszont ha erre nincs lehetőség, várják az érdeklődőket a városközponti jegyirodába, illetve előadások előtt egy órával a helyszínen is lehet belépőt váltani.

Kapcsolódók

Kimaradt?