Székelyföldi színházigazgatók is kiálltak az SZFE-s hallgatók mellett

 

"Mi, a romániai színházi és zenei előadó-művészeti szervezetek igazgatói, támogatásunkról biztosítjuk a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) tanárait és hallgatóit" - írja közös nyilatkozatában 45 romániai – köztük több magyar – színházi és zenei előadó-művészeti vezető.

Állásfoglalásukkal arra reagáltak, hogy a SZFE szeptember 1-jétől az államtól átkerült egy alapítvány tulajdonába, amelynek élére Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház főigazgatóját nevezték ki. A hallgatók és az oktatók szerint azzal, hogy már az alapítvány kuratóriuma dönt az egyetem szenátusával szemben minden fontos kérdésben, súlyosan sérült az SZFE függetlensége.

"Szomorúan és aggodalommal tekintünk arra a durva beavatkozásra, amely a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem szervezeti felépítésében történt, s amely által az Egyetem vezetését egy olyan alapítványra ruházták át, amelynek a kuratóriumát politikai szempontok alapján nevezték ki” – olvasható a nyilatkozatban.

NYÍLT LEVÉL Mi, a romániai színházi és zenei előadó-művészeti szervezetek igazgatói, támogatásunkról biztosítjuk a...

Közzétette: Színház- és Filmművészeti Egyetem – 2020. szeptember 11., péntek

Az aláírók úgy gondolják, hogy az államnak kötelessége támogatni az egyetemi művészképzést, és mindennél fontosabb, hogy az SZFE megőrizhesse autonómiáját, az akadémiai szabadságot és a szólás szabadságát, anélkül, hogy bármely politikai párt ráerőltethetné programját és anélkül, hogy csatlakoznia kellene bárminemű politikai doktrínához.

 

„Hisszük, hogy a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem életébe történt ilyen mérvű beavatkozás károsan érinti a teljes kulturális életet. Csatlakozunk azon személyekhez és intézményekhez az európai kultúra térségéből, akik szolidaritásukról biztosították a SZFE hallgatóit és Szenátusát" – olvasható az állásfoglalásban.

A közös nyilatkozatot 45 romániai színházi és zenei előadó-művészeti vezető írta alá, köztük többek között Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója, Albu István, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház igazgatója, Bocsárdi László, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház igazgatója és Kányády Szilárd, a Csíki Játékszín igazgatója.

Hihetetlen politikai játszma, a hallgatókat felhasználják, a tanárok őszintétlenek voltak – nyilatkozta Vidnyánszky Attila az Origónak. Szerinte az Amnesty International már a nyáron felkészítette a tiltakozókat. „Azok, akik ma az egyetem mellett állnak, évekkel ezelőtt a változás szükségességéről beszéltek” – jelentette ki a kuratórium elnöke (a reformokra az egyetem jelenlegi és lemondott vezetése is nyitott a nyilatkozataik alapján, nem ezzel van a bajuk - a szerk.). Vidnyánszky szerint a diákokat majd fájdalmasan éri a felismerés, hogy felhasználták őket. „Az ellenzék, nem tud fogást találni a kormányon, nem tud esélyessé válni a 2022-es választásokon, ezért mindent bevet. (…). Egyre többen szeretnének tanulni, de nem mernek megszólalni” – mondta Vidnyánszky, aki nem tervezi a lemondását a kuratórium éléről, mert nem ő az akadálya a dolgoknak, "a másik oldalról semmilyen szándék nincs a tárgyalásra, egyeztetésre".

Sztrájkra készülnek

Az SZFE-t több mint tíz napja blokád alatt tartó hallgatók a szeptember elsején az egyetem fenntartójává vált alapítvány Vidnyásznky Attila vezette kuratóriumának lemondását követelik, és az egyetemi autonómia sérülése ellen tiltakoznak. Korábban lemondott az egyetem vezetősége is. 

A hallgatók csütörtökön levelet írtak Palkovics László miniszternek. Arra kérték, szólítsa fel a kuratóriumot a lemondásra, mert tevékenységüket illegitimnek tekintik. Hangsúlyozzák a levélben, hogy amíg a kuratórium lemondása nem történik meg, nem állnak fent egyetemükön a tanév elkezdésének lehetőségei. Ha a kormánnyal való egyeztetések eredménytelenek lesznek, az SZFE dolgozói legkésőbb 2020. szeptember 21-től határozatlan időre sztrájkba kezdenek. 

A diákok és a tanárok egyre több magyarországi és nemzetközi intézménytől kapnak támogatási nyilatkozatot, ahogy olyan jelentős kulturális szereplőktől is, mint Cate Blanchett vagy Salman Rushdie. Erdélyből kolozsvári és marosvásárhelyi színisek, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, a BBTE Színház- és Film Kara biztosította őket támogatásukról, majd közleményt adtak ki a Sapientia EMTE filmszakának végzettjei is. 

Kapcsolódók

Kimaradt?