Elhunyt Nagy Alfréd, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színésze

Súyos, hosszan tartó betegség után, életének 43. évében elhunyt hétfőn reggel Nagy Alfréd színművész, közölte a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház.

A Kaszás Attila-díjas művész 1977-ben született Gergyószentmiklóson, 2001-ben végzett a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen, utána Sepsiszentgyörgyre szerződött. A 2001/2002-es évadban készült Az ember tragédiájától mindmáig folyamatosan játszott, húsz éves pályafutása során valamennyi fontosabb sepsiszentgyörgyi előadásban szerepet vállalt, művészi alázatával, elkötelezettségével, színészi és emberi hitelességével a közönség szeretetét és a szakma elismerését egyaránt kivívta.

Volt Kömény Móka A csodában, Romeo a Romeo és Júliában, Második az Ilja prófétában, Jim a Partok, szirtek, hullámokban, Kupás Tódor a Boldog nyárfalevélben, Rodrigo az Othelloban, Mi Csü a Jóembert keresünkben, Benjamin Braddock a Diploma utánban, Csongor a Csongor és Tündében, Bill a Csendestársban, George a George és Lennieben, Trepljov a Sirályban, Figaro a Figaro házasságában, Demetrius a Szentivánéji álomban, Clitandre a Mizantrópban, Protaszov A nap fiaiban, Lorenzo A velencei kalmárban, Hap az Ezredik éjszakában, Sik az Egy nyári napban, Lvov az Ivanovban, Tretén a Tesztoszteronban, Valére a Fösvényben, Rosencrantz a Hamletben, Ragueneau a Cyrano de Bergeracban, Hugó a Liliomban, emlékeztet a Tamási Áron Színház közleménye.Nagy Alféd színházi szerepei mellett Molnár György Egyszer élünk, Robert Ralston Jó utat, Török Ferenc Csodálatos vadállatok, valamint Kató Zsolt Le petit mort című filmjében játszott. 

„Színház iránti szeretete átsugárzott szerepein, egyénisége valamennyi alakítását emlékezetessé tette. A legkisebb szerepében is képes volt meglepni a nézőket, nyitottságának, őszinteségének, humorának köszönhetően pedig kollégái körében is igen népszerű volt. Mindenről határozott véleménye volt, olykor kritizált is, de sosem bántó szándékkal tette. Nem véletlenül nyerte el 2014-ben a Kaszás Attila-díjat, mellyel pályatársaik titkos szavazatai alapján olyan színészeket jutalmaznak, akik kiemelkedő művészi teljesítményük mellett fontos közösségépítő szerepet is vállalnak a színházukban. A szentgyörgyi társulat egyik jellegzetes arca volt, neki is köszönhető, hogy a Tamási Áron Színháznak sikerült elérnie jelenlegi elismertségét” - olvasható a társulat nekrológjában.Amikor 2014-ben Nagy Alfréd Kaszás Attila-díjat kapott, azt mondta, fontosnak tartja, hogy a színészek tükröt tartsanak az emberek elé, de ezt a mélységeket megmutatva, nem pedig a felszínt súrolva kell megtenni. Mivel sok esetben a televízió és a színház is a szórakoztatás irányába hajlik, a színész szerint szükségünk van olyan alkotásokra, produkciókra, melyek megpróbálják a mélyebb rétegeket is megérinteni: „én inkább ebben vennék részt szívesen, mint a habok továbbhabosításában.”

Kapcsolódók

Kimaradt?