banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Biharfélegyháza: munka van bőven a magyar községben, de kivitelező egyre kevesebb

A komolytalan kivitelezők jókora problémákat hagynak a településvezetők nyakán. Biharfélegyházán például tizenöt év után a csatornázási hálózat bővítését fejezné már be az önkormányzat, de a nyertes uniós projektek is csak döcögnek, mert alig találnak olyan cégeket, amelyek elvégeznék a munkát.

Tizenöt évvel ezelőtt, még 2006-ban írták alá a finanszírozási szerződést a biharfélegyházi szennyvízrendszer kiépítésére, de munkálatokat mind a mai napig sikerült befejezni, és ennek számos ismert oka van – mondta el a Maszol kérdésére Kelemen Zoltán polgármester.

A kivitelezést annak idején elnyerő egyik legnagyobb Bihar megyei vállalat csődbe ment, és hosszas adminisztratív eljárás lefolytatása után, sok időbe telt újabb kivitelezőt találni. További probléma az is, hogy a 2006-ban megkötött szerződésben szereplő árak idő közben nagyon sokat változtak, ugyanígy akkor elfogadott technológia ma már elavult, más módszerekkel és anyagokkal kell dolgozni – magyarázta a polgármester.

Kelemen Zoltán, Biharfélegyháza polgármestere | A szerző felvételei

A polgármesteri hivatal kérte, hogy a maradék munkálatokra aktualizálják a tizenöt évvel ezelőtt megállapított árakat, így az eredetileg megállapított 2,6 millió lej helyett ma már 4,2 millióra rúg beruházás értéke. A projektet a helyi fejlesztési országos program első kiírásán nyerték meg, és nemrég lehetőség is volt a beruházás értékének a frissítésére, így jó eséllyel meg is kapják a szükséges támogatást a csatornahálózat kiépítésének befejezésére.

Kelemen Zoltán tudatta, az eltelt időszakban már minden utcában lefektették a csöveket és a csatlakozókat minden telekhatárig elvezették, de nem készült még el a szennyvíztisztító telep. „Korábban azt mondták, abból a pénzből nem lehet már kihozni a beruházást, ezért a szennyvizet vezessük át a szomszédos községbe, Paptamásiba, és legyen így befejezve a projekt. Mivel azonban most adódott az a lehetőség, hogy mégis lehet aktualizálni az értékeket, egy új technológiát alkalmazva szeretnénk egy saját szennyvíztisztítót építeni ugyanoda, ahova eredetileg tervezzük és így befejezni ezt a pályázatot” – magyarázta a Maszol megkeresésére Biharfélegyháza polgármestere.

Kelemen Zoltán elmondta, a helyi fejlesztési program második kiírásában tíz kilométernyi belső utca aszfaltozására nyertek támogatást. Ezekkel a munkálatokkal nem volt különösebb gond, zajlottak és manapság is aszfaltoznak a településen, de a tél idejére például teljesen leállt a beruházás.

„Nagyon nehéz jó kivitelezőt találni. Az, amelyik most nálunk dolgozik, még a jók közé tartozik, de ez is két sebességgel dolgozik. Én tudok ígérni, ha akarok, politikus vagyok, de a vállalkozókhoz nyugodtan járhatnánk iskolába, ezek mindig ígérnek, mondanak valamit, aztán meg lesz, ahogy lesz” – fogalmazott Kelemen Zoltán. Szerinte ennek számos oka van és az egyik legfőbb az, hogy a cégeknek sokkal egyszerűbb ma már a privát szférában feladatokat elvállalni, mint önkormányzatoknak vagy az államnak dolgozni. Ezt elöljáróként nehéz elmagyarázni az embereknek, akik azt látják, hogy egy-egy beruházás mintha soha nem akarna véget érni, de a polgármester szerint mindig a leghelyesebb az egyenes út, el kell mondani az embereknek, hogy mi a helyzet.

Az épülőfélben lévő kultúrház Félegyházán

Biharfélegyházán és a hozzá tartozó két faluban, Biharvajdán és Gyapolyon (Mihai Bravu) teljesen megújul a kultúrház, ha lesz, aki elvégezze a felújítást. Itt is hasonló a helyzet a korábbi esetekkel: nem találnak kivitelezőt. Előfordul ugyan, hogy van a cég, amelyik dolgozna az önkormányzattal, de azzal meg hivatal nem akar dolgozni, mert már megvan a keserű tapasztalata a vállalkozással. Pedig a három kultúrház felújítására létezik aláírt szerződés uniós támogatásra, tudatta a polgármester.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Elmondta, a két szerződés, illetve a három kultúrház felújításának az értéke 800 ezer euró. Az összeg feléből a félegyházi, a másik feléből pedig a másik két kultúrházat kell rendbe tenniük. „Sajnos csak a községközpontban lévő épületnek a munkálata döcög, a másik kettő egyáltalán nem halad sehová, mert jelentkezni nem jelentkezik senki sem a munkát elvégezni, pedig ezeknek az esetében is frissítettük az értékeket. Következik, hogy újabb versenytárgyalást írunk ki” – magyarázta az elöljáró.

Kelemen Zoltán rávilágít, a nagyobb és komolyabb cégek az utóbbi időben mintha inkább elkerülnék azokat a munkálatokat, amelyekben az államrészéről vagy akár európai uniós finanszírozásból lesznek kifizetve. A bürokrácia eléggé megkeserítette a vállalkozók életét, mondja a félegyházi polgármester, aki saját esetét is fel tudta hozni példának: 2009-ben aláírt szerződés és már régen elvégzett munka, elszámolt és lezárt pályázatok miatt vesznek elő vállalkozókat. Most a felülbíráló bizottság Bukarestből 25 százalékot követel vissza a pályázatból, arra hivatkozva, hogy annak idején nem volt megfelelő a közbeszerzés. „Olyan nincs, hogy tizenegy év után is pereskedünk olyan dolgokért, amiket ők jóváhagytak annak idején”, fakadt ki Kelemen Zoltán.

„Amikor mi katolikusabbak akarunk lenni a pápánál, akkor ez a hozadéka. Amikor valamit már ellenőrzött egy állami szerv, akkor ugyanazt ne ellenőrizze már két másik is és tizenegy év után találják ki, hogy valami nem stimmel. Ez csak egy eset, de ki tudja, hány ilyen van még” – magyarázta Biharfélegyház a polgármestere, aki rögtön hozzá is tette: „nem kéri tőlünk az Európai Unió, hogy ezt csináljuk, világos, hogy miért csinálják. A komoly cégek már nem nagyon vesznek ebben részt, akik meg néha jönnének, azokkal nem érdemes együtt dolgozni, mert nem lehet.”

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?