banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Székelyudvarhely kapja a legtöbbet a visszaosztásból

A Hargita megyei önkormányzat 1,3 millió lejt szavazott meg Székelyudvarhelynek a személyijövedelemadó-alapból, egyetlen más település sem kap ekkora összeget. Az udvarhelyi önkormányzat POL-os többségi frakciója megköszönte a támogatást, megjegyezve, hogy korábban a város „méltánytalanul keveset” kapott.

Mint korábban írtuk, legutóbbi, rendkívüli tanácsülésén 1,3 millió lejt hagyott jóvá Hargita Megye Tanácsa a hatszázalékos áfa-visszaosztásból Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának. A megszavazott összeg jelentős részét (1,25 millió lejt) az Orbán Balázs Általános Iskola sporttermének építésére fordíthatja a város.Áprilisban Kelemen Hunor szövetségi elnök és Cseke Attila miniszter is meglátogatta az épülő sporttermet | Fotó: Csedő Attila/archív

A megyei önkormányzat a pénzösszeget Bíró Barna Botond alelnök javaslatára szavazta meg, aki elmondta, hogy a beruházás költségei időközben több mint 4 millió lejjel növekedtek, a pénzre pedig azért volt szükség, hogy ne álljanak le a munkálatok. A testület alelnöke megjegyezte, hogy a megyei önkormányzatnak a jövedelemadó 6 százalékának elosztásáról dönthet, idén ez az összeg mintegy 27 millió lej, amelynek több mint egyharmada – közel 10 millió lej – Udvarhelyszéket illeti.

„Székelyudvarhely elsőként és soron kívül kapta meg ezt az 1,3 millió lejt, ez a legnagyobb pénzösszeg, amit idén az önkormányzatok között kiosztunk, de nem ez az egyetlen segítség az udvarhelyieknek, hiszen már arról is van döntés, hogy az Udvarhelyen létrehozandó második inkubátorház önrészének a felét is a megyei tanács állja” – nyilatkozta Bíró Barna Botond.

„Végre pénzt kaptunk!”

A Szabad Emberek Pártjának udvarhelyi szervezete a közösségi oldalán köszönte meg a támogatást. „Végre pénzt kapott Székelyudvarhely a megyei tanácstól!” írja közleményében az udvarhelyi önkormányzat többségi frakciója. Ugyanakkor megjegyzik, hogy abból a 27 millió lejes személyi jövedelemadó alapból, amelyről a megyei önkormányzat dönt, Székelyudvarhely az elmúlt években – pezsgő gazdasági élete ellenére és a helyi vállalkozók által befizetett adókhoz mérten – „méltánytalanul keveset” kapott.

„Köszönjük az RMDSZ többségű megyei önkormányzatnak ezt a támogatást. Természetesen bízunk abban, hogy az év elején elküldött finanszírozási kéréseinkből további projektek is pozitív elbírálásban részesülnek” – olvasható a Székelyudvarhelyi Szabad Emberek közleményében.

Április 15-én, a saját költségvetési-tervezetének bemutatásakor az udvarhelyi városvezetőség három tételben vázolta támogatási igényét Hargita Megye Tanács felé: az Orbán Balázs-iskola tornatermére 3 milliót, a Bányai János Szakközépiskola részére 5 milliót, az állat- és ócskapiac felújítására pedig 1 millió lejt. Az összesen 9 millió lejjel kapcsolatosan Albert Sándor városmenedzser még akkor megjegyezte, hogy számításaik szerint a személyi jövedelemadóból való visszaosztásból körülbelül ekkora összeg illetné meg Székelyudvarhely városát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?