Székelyudvarhelyi költségvetés: eltúlzott döntés lehetett az adóemelés

Teljesítették amit decemberben vállaltak, csökkentették az udvarhelyi hivatal működési költségeit – értékelt a székelyudvarhelyi önkormányzat többségi, POL-os frakciója. Megjegyezték, talán túl pesszimisták voltak, amikor decemberben az adóemelés mellett döntöttek. Az RMDSZ-frakció szerint a büdzsében nincs látszata az adóból származó többletbevételnek, és a költségcsökkentést sem vélik felfedezni a kiadási oldalon, sőt a hivatalnak ilyenkor nem autóvásárlásra kellene költenie az adófizetők pénzét.

Székelyudvarhely idei költségvetésnek tervezése tavaly novemberig nyúlik vissza, amikor a polgármesteri hivatal elkészítette ezzel kapcsolatos tervezetét, amely – leszámítva az inflációs kiigazítást – nem hozott változást a helyi adók és illetékek tekintetében.

Decemberben az önkormányzati testület többségi, POL-os frakciója bemutatta saját elképzelését, megjegyezve, hogy 7,5 millió lejes hiánnyal számolnak. A leépítések miatti 1,5 millió lejes bevételkiesés a személyi jövedelemadó fejezetnél, és további 6 millió lej, ami a folyamatban lévő uniós pályázatok önrészére szükséges. Emiatt tartották szükségesnek, a másfél millió lej bevételtöbbletet eredményező adóemelést – amit februárban meg is szavaztak –, hangsúlyozva, hogy „a közteherviselés jegyében” a polgármesteri hivatal a kiadásait is csökkenti, mind anyagi, mind személyzeti téren.

Az udvarhelyi városvezetés a múlt héten mutatta be a költségvetési tervezetet, amelyről egyeztetett mindkét frakcióval, akkor hangzott el, hogy „igyekeznek takarékosan gazdálkodni”, hogy „visszavettek a hivatal anyagi költségeiből”, így a hivatali költségvetés „körülbelül ugyanazon a szinten van, mint tavaly, az akkori büdzsé elfogadásakor”.

Túl pesszimisták voltak?

Szerdán az udvarhelyi önkormányzati testület mindkét frakciója véleményezte a megszavazásra váró költségvetési tervezetet.

„Sikerült teljesíteni, amit decemberben vállaltunk” – értékelt a Szabad Emberek Pártjának udvarhelyi frakciója. Elmondták, hogy az elmúlt hónapban a költségvetéssel kapcsolatos szakbizottsági meghallgatásokon egyértelművé vált számukra, hogy nagy a pénzforrásigény minden területen.

„Ennek keretében megtett javaslataink alapján a polgármesteri hivatal által előterjesztett helyi költségvetési határozattervezetbe 1,5 millió lejes nettó önkormányzati költségvetési csökkentés épült bele” – közölte András Lehel frakcióvezető, számokkal mutatva, hogy a Tourinfo iroda, a helyi rendőrség és a polgármesteri hivatal anyagi költségeiből faragott le jelentős összegeket.

Az udvarhelyi városháza | A szerző felvételei

„A formálisan előterjesztett költségvetéshez képest csökkentési módosítást kezdeményeztünk: a polgármesteri hivatal személyi költségek fejezetnél az előterjesztett 12,3 millió lejhez képest 200 ezer lej költségcsökkentést fogunk megszavazni. Ez tulajdonképpen létszámstopot jelent a hivatalban a költségvetésen keresztül” – mondta András Lehel, megjegyezve, hogy a pénzzel a sportpályázati alapot bővítik.

Azzal kapcsolatosan, hogy a tavaly decemberben általuk becsült 1,5 millió lejes jövedelemkiesés miért nem látható a büdzsé tervezetében, András Lehel elmondta, ennek egyszerű oka van: a polgármesteri hivatal hasonló személyi jövedelemadóból származó bevételre alapoz a költségvetés-tervezetben, mint az előző év megvalósítása (34,5 millió lej), a megyei közpénzügytől ezen számokat kapták hivatalos átirat formában.

„Ez pedig becslés. Lehet, hogy túlértékelt, optimista verzió, úgy ahogy az is, hogy a mi decemberi becslésünk túl pesszimista volt. Szerintem okosabbak leszünk decemberben ebből a szempontból” – fogalmazott a POL frakcióvezetője.

„Nem személygépkocsikat kéne vásárolni”

A személyi jövedelemadóból való visszaosztásnál nemhogy visszaesés van, hanem növekedés, majdnem 10 millió lejes többletre számít a város – hangzott el a RMDSZ-frakció rádiós kiértékelőjén.

Szakács Tibor RMDSZ-tanácsos elmondta, tavaly 25 millió lejes bevételt becsült a pénzügy, a visszaosztásból végül nagyobb összeg folyt be. Az idei becslés szerint pedig várhatóan 34,5 millió lejjel gazdagodik a városi kincstár.Berde Zoltán és Szakács Tibor RMDSZ-es tanácsos

„Ki lehet azt mondani, hogy az adók növelése túlságosan pesszimista, rossz becslés alapján történt meg, sajnos az adóemelést már kiróttuk, ezen idén már nem lehet változtatni” – fogalmazott Szakács Tibor.

Berde Zoltán frakcióvezető megjegyezte, az ő olvasatukban a közteherviselést számszerűleg nem mutatták ki a városháza költségvetés-tervezetben.

„A működési tételek majdnem ugyanolyan összegben szerepelnek, mint tavaly, a mérsékelt költségvetés-tervezés nem valósult meg” – értékelt Berde. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a költségcsökkentésnél nem a városháza személyzetétől kell elvenni a pénzt.

„Nagyon jó szakemberek dolgoznak a hivatalban, nem kéne pénzt elvenni tőlük, főleg most, amikor dolgozni kell, amikor a pályázataink kivitelezésre várnak. A hatékonysági mutatók sokkal nagyobbak lesznek, ha ezek a pályázatok kifutnak” – mondta Berde.

A „közteherviseléssel” kapcsolatosan megjegyezte, ha valamin lehet csökkenteni, azok a hivatal működési költségei. „Például nem látjuk szükségesnek három személygépkocsi megvásárlását a hivatalon belül, az erre szánt összeget másra is lehet költeni. Továbbá vannak más tételek is, amelyeket lehet mérsékelni, moderálni” – összegzett az RMDSZ-es frakcióvezető.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

banner_X7Nd4jXU_Maszol-970x250.gif
banner_IeXAwzKh_Maszol-300x250.gif

Kimaradt?