Székelyudvarhelyi RMDSZ: a legrosszabbkor emelne adót a POL

A székelyudvarhelyi RMDSZ-frakció szerint rossz ötlet gazdaságilag válságos időszakban adót emelni, e helyett jobb megoldások is léteznek, például a hivatal költségeinek csökkentése. Míg Székelyudvarhelyen az önkormányzat működési költségeihez egy városlakó évente 580 lejjel kell hozzájáruljon, Csíkszeredában –  ugyancsak lakosságarányosan – egy lakóra mindössze 380 lej jut.

A székelyudvarhelyi RMDSZ december 16-i sajtótájékoztatóján Berde Zoltán önkormányzati frakcióvezető arról számolt be, hogy míg a városi költségvetés eredeti előterjesztésében csupán az inflációt követő adóemelés szerepelt, ezt követően a POL frakciója jóval nagyobb, közel 20 százalékos emelési javaslattal állt elő.

„Alapvető az a véleményünk, hogy ez egy nagyon rosszul időzített lépés: rendkívüli időszakban vagyunk, amikor sokan elvesztették a munkahelyüket vagy csökkent a bevételük, sok vállalkozás is nehézségekkel küzd, és ez a folyamat még biztosan eltart néhány hónapig, a helyreállás valószínűleg lassú lesz, és a bevételek el fognak maradni az átlagostól” – fejtette ki Berde.

Szerinte ebben az időszakban nem szabad adót emelni, az RMDSZ frakciója pedig nem fogja tudni ezt támogatni, véleményük szerint inkább a munkahelyteremtő projektekre kellene hangsúlyt fektetni.

Túl sokat költ magára a városháza

„A városvezetés célja 7,5 millió lej többletbevétel megteremtése, de erre látunk más módszereket is. Az érvényes jogszabályok szerint 2021-re ismét nő a személyi jövedelemadóból származó bevétel önkormányzatoknál maradó része, jelen esetben 65 százalékra. Ennek köszönhetően körülbelül félmillió lej többletbevétellel számolhat a város a következő évre” – taglalta a részleteket Szakács Tibor önkormányzati képviselő.

Az RMDSZ-frakció szerint, ha a közteherviselés gondolatát az önkormányzat kezdené bevezetni a saját háza táján, jó példával járna elöl. Civil szervezetek által bemutatott adatok alapján a hivatal jócskán le tudna faragni a működési költségeiből: míg Székelyudvarhelyen az önkormányzat működési költségeihez egy városlakó évente 580 lejjel kell hozzájáruljon, Csíkszeredában egy lakóra mindössze 380 lej jut. Ha ugyanezt tűznénk ki célul Székelyudvarhelyen is, akkor 6,8 millió lejjel lehetne csökkenteni a székelyudvarhelyi önkormányzat működési költségeit, vagyis ennyivel több pénz maradna a kasszában.

„Bár két önkormányzat működési költségeit nem lehet mindig közvetlenül összehasonlítani, jelen esetben óriási eltérésekről van szó, és az udvarhelyi többlet nem indokolt. Mi, az RMDSZ-frakcióban minden olyan kezdeményezést támogatunk, amely infrastrukturális beruházásokat eredményez, de a jelenlegi, válságos helyzetben nem a székelyudvarhelyiekkel kell ezeket megfizettetni” – véleményezte Berde, aki szerint, ha a városháza példát mutatna, akkor mindenki jobb szívvel közelítené meg az adóemelést.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?