Keresztet vethetnek a vállalkozók a beruházásokra ígért kormányzati támogatásra

A gazdaságélénkítő programot állítólag később újraindítják. Amikor lesz rá pénz.

Rövidesen hivatalosan is megszűnik a kormány gazdaságélénkítő programjának a beruházásokat ösztönözni hivatott, hamvába holt 3-as intézkedése. A Beruházások és Európai Projektek Minisztériuma rövidesen előterjeszt egy, a 3-az intézkedés megszüntetéséről rendelkező sürgősségi kormányrendeletet.

A 3-as intézkedés keretében a vállalkozások 50 ezertől 200 ezer euróig terjedő értékű támogatást igényelhettek volna beruházásokra. A program költségvetése 500 millió euró volt. Az igényléseket 2020 december 3-i kezdettel lehetett benyújtani, 27 736 cég pályázott. Február elején Claudiu Năsui gazdasági miniszter február elején jelentette be, hogy valószínűleg megváltoztatott feltételekkel újraindítják a pályázatot, mivel eredeti formájában azt nem találják célravezetőnek, sok cég ugyanis ingatlan vásárlására igényelt pénzt.

Tömeges csalási kísérlet gyanúja is felmerült, ami miatt a gazdasági minisztérium feljelentést tett a Korrupcióellenes Ügyészségnél (DNA). Sajtóinformációk szerint a DNA 1 100 cég pályázatait találta gyanúsnak, a nyomozás jelenleg is folyik. A hatóságok gyanúját az keltette fel, hogy rengeteg volt az olyan igénylés, ahol a pályázó cég nagyon magas önrészt vállalt a beruházásban.

A Gazdasági, Vállalkozásügyi és Turisztikai Minisztérium számára tulajdonképpen a gondviselés segítő keze volt, hogy csalás gyanúja vetült a programra, mivel arra hivatkozva le lehetett állítani. Időközben kiderült ugyanis, hogy az Orban-kormány által tavaly nagy dérrel-durral beharangozott gazdaságélénkítő programoknak nincs elégséges pénzügyi fedezetük. A program második, Támogatások forgótőkére nevű intézkedésére már korábban átirányították a 3-as intézkedés költségvetésének egy részét, a teljes leállítást követően pedig ezt tehetik a megmaradt pénzzel is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A gazdasági minisztérium azt ígéri, hogy a beruházásokat ösztönözni kívánó programot más formában, később újra fogják indítani. Hogy mikor, az rejtély. A finanszírozását a React EU uniós program keretében kívánják megoldani, aminek előfeltétele, hogy Románia kidolgozza a maga React programját. Ezt már el kellett volna készíteni, ami nem történt meg.

Abban, hogy a kormány most döntött a beruházásokat ösztönző program megszüntetéséről, valószínűleg közrejátszanak a legfrissebb statisztikai adatok, amelyek a vártnál jóval kedvezőbb képet mutatnak a honi gazdaságról. Ezek tükrében meglehet, hogy az illetékesek úgy ítélték meg, felesleges pénzzel támogatni a beruházásokat, elvégre talpraáll a gazdaság kormányzati beavatkozás nélkül is.

(Nyitókép: Agerpres)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?