banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Alpári stílusban támadták ki a gazdasági minisztert az exportőrök

Az exportőröket az bőszítette fel, hogy Năsui nem akarja közpénzből finanszírozni a magáncégek részvételét nemzetközi vásárokon.

Durva hangnemű kirohanást intézett az Exportőrök és Importőrök Romániai Országos Egyesülete (ANEIR) Claudiu Năsui gazdasági miniszter ellen azt követően, hogy az kritizálta az exportot támogatni hivatott, közel két évtizede létrehozott kormányzati programot. Năsui szerint a kivitel promoválása nem csak privilegizált cégek szűk csoportjának az érdekeit kellene szolgálja, a célja nem az lenne, hogy egyes üzletemberek az állam célján utazgassanak. A miniszter feltett szándéka, hogy felfüggessze a támogatási rendszert, amely révén az elmúlt években hazai cégek nemzetközi vásárokon vettek részt.

„Még az oligofrének iskolájába járó értelmi fogyatékos is fel kellene fogja, hogy nincs olyan perverz üzletember, aki többszáz kilós automatizálási berendezéseket és többtucat köbméteres bútor prototípusokat szállíttat vásárokra, csak azért, hogy utazgasson, főleg, hogy az egyedi prototípusok több tízezer euróba kerülnek” – áll a Mihai Ionescu, az ANEIR elnöke által aláírt dokumentumban.

Az üzletember szerint a miniszter csak a tudatlanságáról tesz tanúbizonyságot, amikor a román pavilonokért felelős cégekkel kötött „mesés szerződések”-ről beszél, a költségek 90 százalékát ugyanis a bérleti díjak és a berendezésre fordított kiadások teszik ki. „Az analfabéta miniszter, akinek nulla a tapasztalata az export és a menedzsment területén, számokat idézett egy, a janicsárjai által végzett ellenőrzés zárójelentéséből, anélkül, hogy a megvádolt felet meghallgatta volna” – írta Ionescu.

Az ANEIR elnöke abban reménykedik, hogy a feljebbvalói leállítják a minisztert: „A feljebbvalói, Florin Cîțu kormányfő és Dan Barna helyettes kormányfő józan eszében bízunk, akiktől azt kértük, írásban, hogy konzultáljanak az üzleti szférával, ne engedjenek szabad utat a beosztottjuk által eltervezett képtelenségnek”.

Nem ez első alkalom, amikor az exportőrök érdekvédelmi szervezete Năsui nyakának ugrik, korábban is bepanaszolták már a miniszterelnöknél és Klaus Iohannis államfőnél.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?