1,2 milliárd eurós külkereskedelmi hiányt hoztunk össze egyetlen hónap alatt

Januárban 5,8 százalékkal kevesebbet importáltunk, mint 2020-ban, de az export is visszaesett 4,9 százalékkal.

1,19 milliárd eurós deficittel nyitotta az évet a román külkereskedelem. Januárban 5,4 milliárd euró értékben importáltunk javakat és szolgáltatásokat, míg a behozatal 6,5 milliárd eurót tett ki. Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint a külkereskedelemi hiány 124,6 millió euróval kisebb, mint amekorra 2020 januárjában volt, de így is hatalmas.

A tavalyi év első hónapjához képest az import 5,8 százalékkal csökkent, de visszaesett az export is, 4,9 százalékkal. A tetemes külkereskedelmi mérleghiány egyik oka, hogy a kivitel a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek terén is kisebb az importnál. Ez egy rendszerszintű probléma, figyelmeztetnek a szakemberek, amely tavaly 4,3 milliárd euróval járult hozzá a külkereskedelmi deficithez.

Az ezen a téren mutatkozó gondokat jól példázza, hogy Románia még egy olyan, viszonylag banális termékből sem önellátó, mint a sertéshús. Másik nagy probléma, hogy a kivitelre kerülő mezőgazdasági termékek feldolgozottsági foka nagyon alacsony, az importáltaké ellenben magas. Ezen a belföldi élelmiszeripari kapacitás növelésével lehetne változtatni.

(Nyitókép: AdobeStock)

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?