banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Sokan lakóházat építettek a panzióra kért állami támogatásból

Mivel a panzióra lehívott pénzből sokan lakóházat építettek, korlátozzák a pályázási lehetőségeket.

Idén és jövőre nem lehet lehívni pénzt panziók építésére az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR) keretében. Ezt Adrian Oros mezőgazdasági miniszter jelentette be, arra hivatkozva, hogy az elmúlt időszakban sok volt az ilyen jellegű beruházásokkal kapcsolatos visszaélés.

„Túl sok panzió épült a városkörnyéki övezetekben, túl sok pénz került olyan helyekre, amelyeknek semmi közük nincs a turizmushoz. Az emberek házat építettek maguknak a városok körüli falvakban, aminek semmi köze a turizmushoz, ezért átrajzoljuk az idegenforgalmi övezetet, s 2023-tól ismét lehet majd faluturisztikai panziókra pénzt lehívni. Korábban a támogatás  nem oda került, ahol szükség lett volna rá, a Kolozsvár melletti Szászfenes például tele van olyan panziókkal, amelyeket lakóházakká alakítottak át” – nyilatkozta a miniszter.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium 140 millió eurót különített el az Országos Vidékfejlesztési Program 4.2-es és 760 milliót a 4.1-es intézkedésére. Előbbi keretében mezőgazdasági termékek feldolgozásával és merketingelésével kapcsolatos projektekre lehet pénzt lehívni. Utóbbi keretében kizárólag őstermelők pályázhatnak bármilyen, a termelés fejlesztését célzó beruházásra. A minisztérium szeretné, hogy az őstermelők feldolgozási és raktározási kapacitását fejleszteni, mivel így jobban tudnák befolyásolni az árak alakulását.

(Nyitókép:AdobeStock)

banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?