banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Mentőöv a turisztikai- és vendéglátóiparnak: június 1. után kezdődhet a támogatások igénylése

A program költségvetése 1 milliárd lej, ami azonban 2,5 milliárdra nőhet.

Jó eséllyel véget ér a járvány, amíg a hazai idegenforgalmi- és vendéglátóipar érdemi segítséget kap a kormánytól. A Gazdasági, Vállalkozásügyi és Turisztikai Minisztérium két államtitkára az elmúlt héten egyeztetett az ágazat képviselőivel a tervezett támogatásokról. A tervek szerint a cégek június 1. után igényelhetik majd a kárpótlást a járványügyi korlátozások miatt elszenvedett károkért.

Az igényléseket egy online platformon keresztül lehet majd benyújtani, amit a minisztérium a Különleges Telekommunikációs Szolgálattal együttműködve fejleszt ki. A tervezet szenátusbeli vitája során törölték az elszámolható költségekre vonatkozó korlátozásokat, illetve módosították az igényelhető kárpótlás értékhatárát. Az előzetes elképzelés szerint különböző válságkezelő programokból maximális 800 ezer euró támogatást igényelhettek volna a cégek, ezt 1,8 millió euróra emelték. Ezeket a módosításokat jóvá kell hagynia a képviselőháznak is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az idegenforgalmi- és vendéglátóipari cégeknek szánt kárpótlási program keretösszege jelenleg 1 milliárd lej. Eredetileg ez 2,5 milliárd lett volna, s a gazdasági minisztérium közlése szerint ismét 2,5 milliárdra nőhet, amihez azonban költségvetés-kiigazításra van szükség. A kormány legkésőbb 2022 június 30-ig kell majd folyósítsa a megítélt támogatásokat a haszonélvező cégeknek.

(Nyitókép: AdobeStock)

Kapcsolódók

Kimaradt?