Romanian Business Leaders: a kormány magukra hagyta a vállalkozókat

Az érdekvédelmi szervezet a válságkezelő programok felgyorsítását szorgalmazza.

Nagyon elégedetlen a kormány válságkezelő programjával az üzletembereket tömörítő Romanian Business Leaders (RBL)  érdekvédelmi szervezet. „Elcsábítottak, majd magunkra hagytak bennünket. Hogy érthetőbben fejezzem ki magam: értékeljük a kormánynak a vállalkozókkal folytatott párbeszédre való nyitottságát, azonban a szavakat tettekre kell váltani” – nyilatkozta Dragoș Petrescu, a RBL alelnöke.

Amit az üzletemberek hiányolnak a kormány válságkezeléséből, azok éppen a tettek. A tavaly nyáron meghirdetett, a vállalkozásokat támogatni hivatott hárompilléres válságkezelő program keretében a kifizetések elképesztően lassan haladnak, főleg a Támogatások forgótőkére nevű második pillér esetében.

„Tavaly elhangzottak ígéretek, hogy a kifizetésekre december végéig sor kerül, de ez nem történt meg. Jelen pillanatig a 19 ezer feliratkozott vállalkozás közül csak 4 ezer kapta meg a támogatást. Kötelező lenne, ha a gazdasági minisztérium bemutatná és felvállalná az elbírálások és kifizetések menetrendjét, pontos határidőkkel. Ez a normalitás jele volna a minisztériumnak a vállalkozókkal való viszonyában” – véli az üzletember.

Petrescu szerint még aggasztóbb, hogy a beruházások ösztönzésére kigondolt harmadik pillér, bár jól indult, jó eséllyel nagy kudarccá válik, aminek az oka szerinte a átláthatóság teljes hiánya és a minisztérium elzárkózása a párbeszédtől. A RBL alelnöke emlékeztet rá, hogy a versenyszféra képviselői idejében felhívták a figyelmet rá, hogy elhibázott a pályázatok rangsorolására kidolgozott pontrendszer, s felajánlották a segítségüket, a minisztérium teljesen elutasító volt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Ezt azzal tetézte a minisztérium, hogy miután a parlament 220-as törvény keretében sokkal jobb értékelési kritériumokat és pontrendszert fogadott el, elhalasztotta a jogszabály hatályba lépését, s inkább a maga elhibázott pontrendszerét alkalmazta. Ennek az lett a következménye, hogy a pályázatot valószínűleg újra ki kell írni, ami miatt a vállalkozásokhoz nagy késéssel fog megérkezni a pénz.

A szervezet sürgeti, hogy mihamarább indítsák el a vendéglátóipari és turisztikai cégek megsegítését célzó programot is, amelyet elhalasztott a kormány. A Romanian Business Leaders olyan üzletembereket tömörít, kiknek a cégei 50 ezernél több embert foglalkoztatnak, s a GDP körülbelül 10 százalékát adják.

(Nyitókép: Youtube)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?