Támogatások forgótőkére: fél év alatt a jogosultak felét sem fizették ki

7 981 vállalkozás megkapta a beígért támogatást, 8 407 pedig várólistán van, remélve, hogy a kormány előkeríti valahonnan a hiányzó összeget.

Körülbelül fél évre volt szüksége a gazdasági minisztérium alárendeltségébe tartozó kilenc, kis- és középvállalkozásokkal foglalkozó területi ügynökségnek (AIMMAIPE) ahhoz, a Támogatások forgótőkére elnevezésű programra érkezett igényléseket feldolgozzák. A minisztérium tájékoztatása szerint múlt pénteken már egyetlen elbírálásra váró támogatási kérelem sem volt.

A kormány válságkezelő programjának ezen 2. intézkedésének a keretében 2 és 150 ezer euró közti értékben igényelhettek vissza nem térítendő támogatást a koronavírus járvány miatt veszteséget szenvedett cégek. A lehetőséggel 22 226 vállalkozás élt. Az igényelt támogatások összege 5,24 milliárd lej volt.

16 823 kérelmet hagytak jóvá, 5 398-t pedig elutasítottak. A jóváhagyott kérelmek száma elméletileg még nőhet, mivel a visszautasított cégek fellebbezhetnek a döntés ellen. Azonban az érintett vállalkozások sikeres fellebbezés esetén sem fognak egyhamar pénzt látni, a program költségvetése ugyanis kimerülőben van.

Május 14-ig 7 981 kérelmezőnek utalták át az igényelt támogatást, a múlt héten 319 cég kapta meg a pénzt. 8 407 vállalkozás várólistán van, mivel, bár jogosultak a támogatásra, a minisztériumnak nincs fedezete annak a folyósítására. 435 cég támogatására van még pénz, ezeknek az elkövetkező hetekben át is fogják utalni.

„Ez egy olyan probléma (…) amit elvi szinten meg is oldottunk, mert megtaláltuk a pénzforrást” – nyilatkozta több mint egy hónappal ezelőtt Claudiu Năsui gazdasági miniszter. A támogatásra jogosult, de ki nem fizetett vállalkozók csak azt sajnálhatják, hogy a megoldás megrekedt az elvi szinten, a kormány azóta is keresi a pénzforrást.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„A 2-es intézkedés az egyik legnagyobb kihívás a minisztérium számára. Az intézkedést 265 millió eurós költségvetéssel vettük át, de egy 765 millió euró támogatást ígérő november 18-i sürgősségi rendelettel. 500 millió euró uniós pénzre lett volna szükségünk tehát, de ez nem volt meg, s most sem áll rendelkezésünkre. (…) Cristian Ghineaval, az uniós alapok miniszterével közösen nagy erőfeszítéseket teszünk, naponta dolgozunk azon, hogy találjunk egy, az Európai Bizottság általis elfogadott megoldást” – nyilatkozta a közelmúltban Năsui.

Ez a finanszírozási probléma nem állt volna elő, ha az Orban-kormány kidolgozza, úgy, ahogy az elvárható lett volna, a React EU uniós támogatási program országos programját. Mivel ezt nem tette meg, bár a pénz megvan, Románia egyelőre egy centet sem hívhat le a rendelkezésére álló pénzből.

(Nyitókép: AdobeStock)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?