banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Minisztériumi vizsgálat: kivitelt nem folytató cégek is kaptak exporttámogatást

A kedvezményezettek között akadnak olyan cégek is, amelyeknek 0 lej volt az éves árbevételük.

Megkérdőjelezhető hatékonyságú volt az elmúlt években az export támogatását célzó kormányzati program (PPE), melynek keretében hazai cégek nemzetközi vásárokon való részvételét finanszírozták.

A Gazdasági, Vállalkozásügyi és Idegenforgalmi Minisztérium által lefolytatott belső vizsgálat során kiderült, hogy a támogatott cégek jelentős része soha nem folytatott exporttevékenységet. „A PPE 2019-es haszonélvezőinek közel 48 százaléka nem tartozik az exportőrök közé. 2015 és 2019 között átlagban a cégek fele tartozik ebbe a kategóriába” – állapítja meg a vizsgálat eredményeit tartalmazó jelentés.

Egyes cégek esetében a nemzetközi vásárokon való részvételre kapott szubvenció értéke meghaladja azok éves árbevételét. A kedvezményezettek egy részének az árbevétele minimális, néhány esetben pedig 0 volt. Erre jó példa a Hilux Fashion kft. Az elméletileg a divatipar területén tevékenykedő vállalkozás nyolc egymást követő évben részesült támogatásban, hogy külföldön népszerűsíthesse a termékeit, részt vett, többek között a Dubajban megrendezett, Bride Show menyasszonyi ruha vásáron.

A cég első alkalommal 2013-ban kapott pénzt nemzetközi vásáron való részvételre, 130 ezer lej értékben. Ez több mint tízszerese volt a mindössze 11 ezer lejes árbevételének. A befektetés nem térült meg, a rá következő évben ugyanis már egy lej bevétele sem volt a Hiluxnak. Ennek ellenére 2014-ben is részesült támogatásban, ezúttal már 174 ezer lejt kapott, aminek eredményeként 2015-ben 23 ezer lejes forgalmat ért el.

2013 és 2020 között a Hilux Fashion külföldi promoválására 1,776 millió lejt költött a gazdasági minisztérium, miközben annak teljes árbevétele 416 ezer lej volt. Egyetlen egyszer fordult elő, 2016-ban, hogy a cég forgalma meghaladta a támogatás összegét, előbbi 212 ezer, utóbbi 124 ezer lejt tett ki.

Az Országos Statisztikai Intézet adatai azt mutatják, hogy a hazai exportőröknek mindössze 3 százaléka részesült támogatásban a PPE-n keresztül. A vizsgálat azonban megállapította, hogy a valós arány 2 százalék, mivel több haszonélvező tulajdonosi köre teljesen, vagy részben azonos. A román kivitel 75 százalékát 500 vállalat adja. Ezek közül csak 8 vett részt nemzetközi vásárokon a kormány anyagi támogatásával. A PPE program költségvetése 2015-ben 25 millió lej volt, 2019-re azonban 71 millió lejre nőtt. A vizsgálat alapján úgy tűnik, hogy ez nagyrészt kidobott pénz volt.

Az exportőrök egyik érdekvédelmi szervezete heves kirohanást intézett Claudiu Năsui szakminiszter ellen, azt követően, hogy bejelentette, felfüggeszti a PPE-t, mivel nincs megelégedve annak a hatásfokával.

(Nyitókép forrása: Facebook/Claudiu Nasui)

Kapcsolódók

Kimaradt?