Elvetélt kísérlet az 5G törvény blokkolására: a kínai lobbi állhat Năsui akciója mögött

A kormányfő hamar pontra tette a renitens minisztert, akinek az akciója 600 millió eurós költségvetési bevételt veszélyeztetett.

Az ötödik generációs, úgynevezett 5G mobilhálózatok biztonságára vonatkozó törvény parlamenti vitájának elhalasztását kérte Claudiu Năsui gazdasági miniszter, a szenátus elnökének, Anca Dragunak küldött átiratában. Năsui procedurális hibákra hivatkozva indítványozta a halasztást, amelyekre, állítólag a Európai Bizottság és cégek hívták fel a figyelmét, s azt kérte, küldjék vissza a törvény-tervezetet a Gazdasági, Vállalkozásügyi és Idegenforgalmi Minisztériumnak.Ez az affér nem használt Năsui amúgy sem túl jó ázsiójának / Fotó: Agerpres

Az USR-Plus-os miniszter indítványa kellemetlen meglepetésként érte Florin Cîțu kormányfőt. „Az üzenetem határozott és világos. A kormány elfogadott egy törvénytervezetet, amely átment a koalíción is. A döntés az volt, hogy a tervezet minél hamarabb menjen keresztül a törvényhozáson is. (…) Nem értem, hogy miért akarna elhalasztani egy, a román gazdaság számára ennyire fontos projektet” – nyilatkozta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy megbeszéli az ügyet a gazdasági miniszterrel.

Úgy tűnik, Cîțu fajsúlyos érveket hozott fel a megbeszélés során, ugyanis a gazdasági miniszter röviddel utána bejelentette, hogy egyértelműen támogatja a kormány által a parlament elé terjesztett 5G törvényt. Ez tulajdonképpen a normalitáshoz való visszatérést jelenti, lévén, hogy Năsui is tagja a kormánynak, amely előzőleg elfogadta a törvénytervezetet, s akkor nem emelt kifogást ellene.

Kína és a Huawei

Elemzők szerint kínai cégek és szervezetek lobbija lehet a gazdasági miniszter akciójának a hátterében. A szóban forgó tervezet lényegében a Románia és az Amerikai Egyesült államok által tavaly aláírt, az 5G hálózatra vonatkozó memorandum törvényerőre emelését célozza, s nem titkolt célja, hogy kizárja a Huaweit a hálózat hazai fejlesztői közül. A törvény hatályba lépése előfeltétele annak, hogy meg lehessen hirdetni a romániai 5G hálózat kiépítésére vonatkozó versenytárgyalást.

Florin Cîțu irritáltan reagált a gazdasági miniszternek a törvény elfogadásának lassítását célzó javaslatára, ami felettébb érthető, hiszen a kormány 600 millió eurót bevételt remél az 5G hálózat kiépítésének jogát elnyerő cégtől. Ezt az összeget beépítették az idei költségvetésbe, annak elmaradása megdobná az egyébként is magasnak ígérkező deficitet.

Az USA és Kína között kiélezett harc folyik az 5G hálózatok kiépítése körül, amelyik ebből győztesen kerül ki, annak megnő a súlya a világgazdaságban. A washingtoni kormány ennek szellemében megtiltotta, hogy az amerikai hálózat kiépítése során a kínai Huawei termékeit és alkalmazásait használják, s ugyanezt szeretné elérni minél több szövetséges ország esetében.

A Világgazdasági Fórum előrejelzése szerint, a jelenlegi 4G hálózatoknál sokkal gyorsabb letöltési sebességű 5G hálózatok 13 ezer milliárd dollárral fognak hozzájárulni a globális gazdaság teljesítményéhez, s 22 millió munkahelyet teremtenek.

Kapcsolódók

Kimaradt?