banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif
5G

Csak annak az 5G technológiának a telepítését engedélyezik, amelyik rendelkezik nemzetbiztonsági jóváhagyással

A romániai mobilszolgáltatók csak nemzetbiztonsági jóváhagyással rendelkező gyártók által szállított műszaki eszközöket és szoftvereket használhatnak fel az 5G hálózatok kiépítéséhez és működtetetéséhez – az erről szóló törvénytervezetet csütörtöki ülésén fogadta el a kormány.

A tervezet azokat az – ötödik generációs (5G) mobilhálózatok kiépítésével kapcsolatos – alapelveket foglalja jogszabályba, amelyekről Donald Trump amerikai és Klaus Iohannis államfő 2019 augusztusában a washingtoni Fehér Házban írt alá megállapodást.

Bár egyik dokumentum sem említi konkrétan, a román média szerint mind az amerikai–román memorandumnak, mind a csütörtökön elfogadott törvénytervezetnek az a célja, hogy kizárja Kínát, illetve a kínai Huawei telekommunikációs óriáscéget a romániai 5G hálózatok kiépítéséből.

A törvénytervezet szerint az 5G technológiákat gyártó cégeket a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) jóváhagyása alapján miniszterelnöki határozattal engedélyezik Romániában. A CSAT az amerikai-román memorandumban felsorolt biztonsági kockázatokat ellenőrzi.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A romániai 5G hálózatoknál használt technológiát csak átlátható tulajdonosi szerkezettel rendelkező, tisztességtelen üzleti előélettől mentes cégek szállíthatják, amelyek nem állnak idegen állam ellenőrzése alatt (kivéve ha az illető országnak független igazságszolgáltatása van), és amelyek alávetik magukat az átlátható vállalati működési gyakorlatot megkövetelő jogszabályoknak.

A kabinet sürgősségi eljárást kér a parlamenttől a tervezet mielőbbi elfogadása érdekében, ugyanis a törvény hatályba lépésétől függ az 5G frekvenciaaukció kiírása, amelytől 600 millió euró bevételt remél a román kormány.

(Címlapképi illusztráció: Agerpres)

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?