banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Pénteken nyitja meg kapuit Székelyudvarhely legrégebbi műemlék épülete

Búcsús szentmise keretében nyitják meg pénteken, június 11-én, a Székelyudvarhely déli bejáratánál található Jézus Szíve kápolnát. A város legrégebbi építészeti műemléke az elmúlt négy évben felújításon esett át, az átadás után a kápolna, megszabott program szerint ismét látogatható lesz.

Székelyudvarhelynek a déli bejáratánál található Jézus Szíve kápolna keletkezési időpontja a mai napig vitatott, de a művészettörténeti kutatások többsége építését a 13. századra helyezik, így a négykaréjos alaprajzú, görgetegkövekből épített kápolna Székelyudvarhely legrégebbi építészeti műemléke.

A kápolna jelentős felújításon esett át, a négyéves folyamat zárásaként pénteken búcsús szentmise keretében megáldják, és átadják a nagyközönségnek.

„Az Európai Unió, valamint Magyarország kormányának támogatása mellett, a munkálatokban rengetegen nyújtottak segítő kezet, valódi közösségi összefogás eredményeként a kápolna ma már készen áll arra, hogy ismét betöltse szakrális és turisztikai szerepét is” - olvasható Mátyás Károly főesperes-plébános és Derzsi László projektkoordinátor közleményében. Ebből kiderül, hogy a több mint másfél millió lej összértékű felújítás során nemcsak az épületet restaurálták, de a környezetét is szebbé, otthonosabbá tették.

Az avatóünnepség Jézus Szívének ünnepén pénteken délután öt órakor kezdődik, a búcsús szentmise keretében dr. Kerekes László gyulafehérvári segédpüspök áldja meg a restaurált kápolnát. 

(Címlapfotó: Facebook)

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?