Kormánytámogatást kapott Csíkszereda és Székelyudvarhely kórháza

Orvosi műszereket vásárolhatnak a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban és a székelyudvarhelyi kórházban - a két kórház hasonló, közel 2,5-2,5 millió lejes támogatást kapott erre a szaktárcától.

Az Egészségügyi Minisztérium 2 457 000 lejt utalt ki a csíkszeredai megyei sürgősségi kórháznak műszerek és felszerelések vásárlására - a finanszírozást Hargita Megye Tanácsa a tárca által folyósított összeg határozattervezetbe foglalása szintjén az október 15-i rendkívüli ülésén utalta ki. A szaktárca támogatásához Hargita Megye Tanácsa 10 százalékos támogatással járul hozzá.

A megyei tanács sajtószolgálatának közleménye szerint a kórház vezetősége a központi részlegbe két sterilizálókészüléket vásárol az összegből, egy röntgen készüléket a járóbeteg-rendelőbe, egy Doppler ultrahang készüléket az imagisztika részlegnek, egy galván 4 cellás és egy elektroterápiás készüléket a fizioterápiás osztályra, egy laparoszkópiás készüléket a sebészeti osztályoknak, 10 darab monitort, az idegsebészetnek műtéti mikroszkópot, az ideg- és mellkassebészetnek craniotomot, a toxikológiai osztálynak vizsgálókészüléket.

Ugyanekkora összeget kapott beruházásokra a székelyudvarhelyi kórház is: az Udvarhelyi Híradó cikke szerint év végéig nagyjavítást végeznek el ebből az összegből. A nőgyógyászati osztályt ki is bővítik a felújítás során, a fertőzőosztály épületében, az ortopédiai és traumatológiai részlegen, a sebészeti, valamint az ideggyógyászati osztályon elvégzendő felújítási munkákat végzik el a 2,43 millió lejből.

Jelentős beruházásként jellemezte a lapnak az év végéig elvégzendő munkálatokat Lukács Antal, az udvarhelyi intézmény főigazgatója, előjelezve: október utolsó hetében érkezik meg azoknak a berendezéseknek a nagyobbik része, amelyek megvásárlására még az év első felében kapott 1,7 millió lejt a kórház. A pénzt több részletben kapta meg az intézmény, júliusban meg is vásárolták az eszközlistán prioritásként felsorolt berendezéseket, két műtős lámpát, egy műtőasztalt, valamint egy sebészeti, ízületrögzítős elektro-platformot. A listán megjelenő többi eszközt – ledes műtős lámpákat, újabb műtőasztalokat, még egy ízületrögzítős elektro-platformot és egy fejlett, nagy felbontású képernyővel ellátott sebészeti laparoszkópos tornyot – a hó végén kapja meg a kórház.

Megnéztük volna azt is, hogy tételesen milyen kórházfinanszírozásokat támogat a szaktárca, a minisztérium honlapján azonban 2011 óta nem frissítik a kórháztámogatások listáját.

Kimaradt?