Előzetes letartóztatásban marad a székelyudvarhelyi kórház menedzsere

A Székelyudvarhelyi Városi Kórház élén marad az ideiglenesen kinevezett menedzser-igazgató, Borka-Balás Attila, mivel a kórház korábbi vezetője, Lukács Antal ellen az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) továbbra is eljárást folytat, a korábbi előzetes letartóztatását az ügyészség újabb 30 nappal meghosszabbította.

Borka-Balás Attila megbízatása továbbra is ideiglenes, az újabb kinevezés egyelőre február 2-ig, a felfüggesztett menedzser előzetes letartóztatásának előrejelzett lejártáig tart – tájékoztatta követőit a közösségi oldalán Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester.

Mint ismert, december elején a korrupcióellenes ügyészség (DNA) őrizetbe vette többek között a brassói járványkórház volt igazgatóját, Ramona Delia Ionescut, a székelyudvarhelyi városi kórház menedzserét, a brassói és a székelyudvarhelyi kórház több alkalmazottját, egy négyfalusi helyi tanácsost, egy brassói rendőrt, továbbá egy magáncég adminisztrátorát, annak sofőrjét és a cég könyvelőjét is.

A DNA szerint tavaly április 10-e és december 2-a között a székelyudvarhelyi kórház törvénytelen módon kötött szerződéseket egy egészségügyi eszközöket forgalmazó vállalattal, túlbecsült áron vásárolt eszközöket, sokat ezek közül szükségtelenül. Ugyanebben az időszakban Lukács Antal megkérte a céget vezető üzletembert, hogy elsőbbségi kifizetések fejében járjon közben az illetékes hatóságnál annak érdekében, hogy a kórház megkapja a másodosztályú besorolást, noha csak a harmadik fokozat követelményeinek felel meg.

Az ügyészek szerint Lukács Antal igazgató 10 ezer eurót kapott az üzletembertől, ugyanakkor utóbbi ígéretet tett a menedzsernek arra, hogy megkapja bizonyos, 2 136 706 lej összértékű szerződések értékének 20 százalékát is, azaz 89 ezer eurót. A vádhatóság számítása szerint a fenti ügylettel 1 669 234 lej kár érte volna a kórházat.

(Címlapkép: Gálfi Árpád/Facebook)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?