Megindította a DNA a bűnvádi eljárást Nicolae Bănicioiu ellen, vagyonát zár alá helyezték

Büntetőjogi eljárást indított a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Nicolae Bănicioiu volt egészségügyi miniszter ellen befolyással való üzérkedés és vesztegetés több rendbéli elfogadása miatt.

Az ügyészek elrendelték a volt miniszter vagyonának zár alá helyezését. A képviselőház plénuma október 27-én, 202 támogató és 12 ellenszavazattal hagyta jóvá Nicolae Bănicioiu képviselő, volt miniszter mentelmi jogának megvonását.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) befolyással való üzérkedés és vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt kérte a volt tárcavezető elleni bűnvádi eljárás elindításának jóváhagyását. A vádhatóság szerint a tettek elkövetésekor ifjúsági és sportminiszteri tisztséget betöltő Bănicioiu megegyezést kötött két üzletemberrel, és egyiküktől át is vett 1 292 122 lejt, cserében azért, hogy közbenjárjon az egészségügyi miniszternél olyan kórházak vezetőinek kinevezése vagy tisztségben való megtartása ügyében, amelyekkel szerződéses viszonyban állt a két üzletember. A pénz egy közvetítőn keresztül cserélt gazdát, aki szintén gyanúsítottként jelenik meg az ügyiratcsomóban.

Később, már egészségügyi miniszterként, Nicolae Bănicioiu 2 612 389 lejt kapott ugyanazon közvetítőn keresztül ugyanattól a két üzletembertől, cserében azért, hogy olyan intézményvezetőket nevezzen ki, illetve tartson meg tisztségükben, akikkel a két üzletember szerződéses viszonyban állt. A volt miniszter azt is megígérte, hogy a szóban forgó egészségügyi intézmények kiemelt anyagi támogatást kapnak.

A törvénytelenül szerzett összeg elkobzása végett az ügyészek zároltatták Bănicioiu bankszámláit és zár alá helyezték a tulajdonában levő ingatlanokat.

(Nyitókép forrása: Nicolae Bănicioiu Facebook-oldala)

Kapcsolódók

Kimaradt?