Colectiv-tragédia: tanúként hallgatták ki a volt egészségügyi minisztert

Öt órán keresztül faggatták pénteken Nicolae Bănicioiu volt egészségügyi minisztert a legfőbb ügyészségen, ahová tanúként idézték be a bukaresti Colectiv klubban történt négy évvel ezelőtt tragédia ügyében. Távozóban a tűzvész egyik túlélője azt kérdezte az egykori tárcavezetőtől, hogy „miért hagytak meghalni minket, mint a kutyákat?”

A 2015 októberében egy klubkoncerten kitört tűzvészben, illetve az ott szerzett sérülésekben összesen 64-en haltak meg és közel 150-en sérültek meg. A tulajdonosokra, a koncertszervezőkre, a tűzvédelmi hiányosságok felett szemet hunyó tűzoltókra külön-külön több mint 10 év letöltendő börtönbüntetés kiszabását kérték, de a felelősök keresése továbbra is tart ezzel párhuzamosan.

Pénteken a főügyészségre Nicolae Bănicioiu volt egészségügyi minisztert idézték be tanúként. A kihallgatásról távozóban azt nyilatkozta a várakozó újságíróknak, hogy minden kérdésre válaszolt, és hogy a Colectivben történt tragédiát követően „megtettek mindent, amit emberileg megtehettek”, valamint „az állam nem utasította el a segítségnyújtást egyetlen esetben sem”.

A tűzvész egyik túlélője, bizonyos Mihai Grecea azt kérdezte a volt tárcavezetőtől, hogy „miért hagytak meghalni minket, mint a kutyákat?”, mire Bănicioiu azt felelte, hogy „megtett mindent”, és hogy nem a miniszter döntése, hogy a sérültek közül kit, mikor engednek ki a kórházból.

Emlékezetes, hogy az égési sérültek közül sokan a kórházakban összeszedett fertőzések miatt kialakult szövődményekbe haltak bele. Ez pedig egy másik a korrupciós, a Hexi Pharma vállalt nevével fémjelzett ügyre derített fényt: a kórházakban használt fertőtlenítő szereket hígítva szállították le az egészségügyi intézményeknek – persze, rendes áron –, így azok nem fejtették ki a várt hatást.

Mindezek nyomán 2015 végén kormányellenes tüntetések robbantak ki, aminek hatására távozott a Victor Ponta vezette kabinet.

(Nyitóképen: Nicolae Bănicioiu | Fotó: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?