Adócsalás miatt vádat emeltek a Hexi Pharma ellen: magyar érintett is van

Vádat emelt az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) a Hexi Pharma cég ellen adócsalás miatt. A kár az ügyészek szerint 9,5 millió lejre tehető.

Ugyanabban az ügyben pénzmosásban való bűnrészesség miatt bíróság elé kell állnia Miron Panaitescunak, aki a Hexi Pharma tulajdonosának, Dan Condreának az üzlettársa volt, valamint Erdei Attilának, akit folytatólagosan elkövetett adócsalásban való bűnrészességgel vádolnak. 

Korábban már történt vádemelés

Tavaly a legfőbb ügyészség szintén vádat emelt a Hexi Pharma vállalat ellen 340 rendbéli (ezek közül 7 esetben rendkívül súlyos következményekkel járó) csalás, hamis okirat tudatos felhasználása (61 esetben), valamint a betegségek visszaszorítására tett erőfeszítések meghiúsításában való részvétel miatt. Ugyanabban az ügyben a Hexi Pharma vezérigazgatóját, Flori Dinut 49 rendbéli magánokirat-hamisítás, valamint a betegségek visszaszorítására tett erőfeszítések meghiúsításában való részvétel vádjával, Mihai Leva termelési igazgatót 33 rendbéli magánokirat-hamisítás és a betegségek visszaszorítására tett erőfeszítések meghiúsításában való részvételben való bűnrészesség vádjával állítják bíróság elé. 

A legfőbb ügyészség közleménye szerint 2010. június 1-je és 2016. május 16-a között a Hexi Pharma vállalat 340 egészségügyi intézmény képviselőit csapta be azzal, hogy valótlanságot állított az általa forgalmazott fertőtlenítőszerek minőségéről, pontosabban a hatóanyagok koncentrációjáról és baktériumölő képességéről, ugyanakkor a termékek címkéin is megtévesztő adatokat tüntetett fel, rábírva ezzel a megkárosított intézményeket, hogy megvásárolják a termékeket. Ugyanakkor a Hexi Pharma 2012. október 12-e és 2016. március 9-e között 61 esetben mutatott be valótlan adatokat tartalmazó dokumentumokat a fertőtlenítőszereket ellenőrző országos bizottság előtt, hogy megkapja a forgalmazási engedélyt. 

Az ügyészek szerint a Hexi Pharma 2010. június elseje és 2016. május 16-a között Románia csaknem minden nagy egészségügyi intézményének hamisított, így hatástalan fertőtlenítőszereket adott el, meghiúsítva ezzel a kórházi fertőzések megelőzését célzó intézkedések eredményességét. Ebben az időszakban Flori Dinu vezérigazgató irányította a szóban forgó termékek értékesítését. A vezérigazgatót azzal is vádolják, hogy 2014. február 4-e és 2016. március 9-e között 49, valótlan adatokat tartalmazó okiratot látott el kézjegyével abból a célból, hogy a vállalat megszerezze a fertőtlenítőszereket ellenőrző országos bizottságtól a piaci forgalmazásra vonatkozó engedélyt. 

Mihai Leva termelési igazgató segédkezett abban, hogy az ország nagy egészségügyi intézményeihez eljuttassák a gomba- és baktériumölőnek nevezett, valóban hatástalan szereket. Szintén Mihai Leva 33 esetben látott el kézjegyével olyan dokumentumokat, amelyek valótlan adatokat tartalmaznak a Hexi Pharma termékeivel kapcsolatban, hogy megszerezzék a forgalmazáshoz szükséges engedélyeket. A Hexi Pharma egykori tulajdonosa ellen indított vizsgálatot lezárták, mivel Dan Condrea időközben elhunyt, a vagyontárgyainak, ingó és ingatlan javainak zár alá vételéről szóló rendelkezések azonban továbbra is érvényben maradnak.  Az ügyet a bukaresti törvényszék tárgyalja. 

Kimaradt?