Udvarhelyi kézilabda: pénz- vagy az akarathiány miatt nem lép feljebb a csapat?

Hiába vívta ki az indulási jogot az élvonalban való szerepléshez a Székelyudvarhelyi Szejke SK, a klub szerdai közleménye szerint anyagi okok miatt nem lépnek feljebb, maradnak az másodosztályban. „Eddig tartott az álom” – jegyezte meg Komporály Attila csapatkapitány, aki szerint nem a pénz, hanem az akarat hiányzik, ahhoz, hogy elsőosztályos csapata legyen a városnak.

Korábban már megírtuk, hogy a megfelelő anyagi támogatás hiányában nem vállalja a szereplést az első osztályú bajnokság 2021–2022-es idényében a székelyudvarhelyi Szejke SK, ezért ismét a másodosztályba nevez be.

A szerdán kiadott hivatalos közleményben a klub vezetősége megírta, az elmúlt két hónapban azon dolgoztak, hogy előteremtsék annak az anyagi lehetőségét, hogy a csapat az új idényben már az élvonalban, a Bölények Ligájában folytassa a pontvadászatot, azonban az ígéretek ellenére a klub nem kapott olyan mértékű anyagi támogatást, hogy a csapat a román kézilabda legfelsőbb osztályában játszhasson.

Fotó: Szejke MKSZ

„A klub tisztában van azzal, hogy jelenlegi keretünkkel csupán a kiesés ellen harcolhatnánk a legfelsőbb szinten, a megfelelő anyagi háttér hiánya miatt azonban az sem biztos, hogy végig tudnánk játszani a bajnokságot. A csapat vezetősége úgy véli, hogy ilyen körülmények között, megfelelő anyagi háttér nélkül a szurkolók és a sportolók iránti felelőtlenség lenne benevezni a Bölények Ligájába” – olvashattuk a Szejke SK közleményében.

Nagy tervek, nagy ígéretek

A Szejke SK története három évvel ezelőtt kezdődött. Verestóy Attila szenátor 2018 januárjában bekövetkezett halálát követően az általa alapított és patronált Székelyudvarhelyi KC csődbe ment és felszámolták. Ez követően az udvarhelyi önkormányzat bejelentette, a székelyudvarhelyi kézilabdát egy új, az önkormányzat által létrehozott városi sportklub keretei között élesztik újjá. 2018 júliusában bejelentették, hogy Szejke SK névvel új kézilabdacsapatot hoztak létre, augusztusban pedig már a csapat kerete is összeállt az ősszel kezdődő másodosztályos idényre.

Az esemény sajtótájékoztatóján Gálfi Árpád polgármester elmondta, azért látták szükségesnek újraalapítani a klubot, hogy a tehetséges fiatalokat itthon marasztalják, ugyanakkor tervük között szerepelt, hogy hazacsábítsák a városból más klubokhoz távozó korábbi tapasztalt játékosokat is. Már akkor elhangzott, hogy a következő szezonban már a feljutás lesz a klub célkitűzése.

A keret hazatért játékosokból és ifjúsági csapattagokból állt össze, Orbán Szilárd, az SzKC volt kapusa Dániából tért haza, Komporály Attila már visszavonult, de mint mondta, 20 másodpercet gondolkodott, hogy elfogadja az ajánlatot. Az volt az álma, hogy újra az élvonalban képviselhesse az udvarhelyi színeket, ennek az álomnak vetett véget a klub szerdai közleménye.

„Eddig tartott az álom”

Komporály Attila csapatkapitány

A Szejke SK játékosaival előzőleg nem közölték a döntést, a hivatalos közleményből tudták meg, hogy hiába vívták ki az élvonalban szereplés jogát. „Összetiporták az álmomat” – nyilatkozta a Maszolnak Komporály Attila. A Szejke SK 32 éves csapatkapitánya megjegyezte, „van még benne” pár év, hogy a hazai kézilabda legmagasabb szintű porondján teljesíteni tudjon, nagyon szerette volna, hogy ez udvarhelyi színekben valósuljon meg, de ennek már kicsi a valószínűsége. Elmondta, nem érez motivációt arra, hogy ismét a feljutásért harcoljon, ráadásul azt sem látja, hogy milyen csapattal lehet majd újból nekivágnak a küzdelemnek.

„Legtöbbünknek lejárt a szerződése, a klub kéthavi fizetésünkkel tartozik, a keretben iszonyúan csalódott mindenki. Beszélgettem a srácokkal, és úgy látom, hogy nem könnyű meggyőzni őket. Jöhet bárhonnan a biztatás, hogy érdemes újra nekiállni, hogy képesek leszünk ismét kiharcolni a feljutást, sőt még a folytatásra is lesz pénz, de miután ezt már többször is eljátszották velünk, ki az, aki újra vevő lesz erre?” – tette fel a kérdést Komporály.

„Nem a pénz, az akarat hiányzik”

A saját jövőjét illetően még mindig mérlegel a Szejke SK csapatkapitánya. „A sportolói énem iszonyatosan el akar menni innen, mert be szeretném bizonyítani magamnak és másoknak is, hogy van még helyem az első osztályban, a magánéletem szempontjából viszont sokkal komplikáltabb a helyzet, így egyelőre nem tudom, hogy milyen döntést hozzak.”

Fotó: Szejke SZKA

Komporály elmesélte, hogy amikor korábbi csapata, az SzKC jutott bajba, a városvezetés és a támogatók nem sok értelmét látták a klub megmentésének, a kifogás az volt, hogy tele van idegenlégiósokkal. Most viszont szinte kizárólag székelyföldi játékosból áll össze a keret, mégsem teremtik meg a lehetőséget az élvonalbeli szereplésre. „Szerintem nem a pénz, hanem az akarat hiányzik. Nem hiszem, hogy egy Székelyudvarhely szintű város nem képes fenntartani egy első osztályos kézilabdacsapatot” – összegzett a Szejke SK kapitánya.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?