Még mindig tűzifával fűtik a romániai lakások többségét

3,5 millió lakásban használnak szilárd tüzelőanyagot, ezek zöme faluhelyen található.

Továbbra is a szilárd tüzelőanyaggal melegszik telente a romániai háztartások zöme. Az Energetikai Stratégia 2020-2030 címet viselő kormányzati dokumentum szerint az országban 8,5 millió lakás van, ám csak 7,5 millióban laknak állandó jelleggel.

Ezek legnagyobb részét, 3,5 milliót, szilárd tüzelővel fűtik. Ez leginkább fát jelent, de vannak még szénnel, gázolajjal és pakurával fűtött lakások is. Szilárd tüzelőt leginkább faluhelyen használnak. 2,5 millió lakásban gázt használnak, amit kazánban vagy cserépkályhában égetnek el.

Városi távfűtési hálózatra 1,2 millió lakás van csatlakoztatva. Ezek legnagyobbika a bukaresti, körülbelül 600 ezer lakással. Mintegy 300 ezer lakást más energiaforrással fűtenek, például cseppfolyósított gázzal vagy árammal.

A dokumentum szerint a lakások csupán 5 százalékának a hőszigetelése tekinthető korszerűnek és megfelelőnek. A lakások közel felét részlegesen fűtik, vagyis csak a helyiségek egy részét.

Lehetséges, hogy a kormányzati energetikai stratégiában szereplő statisztikai adatok már nem aktuálisak. Az ország legnagyobb gázszolgáltatója, az ENGIE 3,9 millió gázfogyasztóról tud. Ezek egy része nem lakossági fogyasztó, azonban a gázzal fűtő cégek, szervezetek és intézmények száma semmiképp sem lehet 1,4 millió, ami azt jelenti, hogy a gázt használó háztartások száma közelebb lehet a 3 millióhoz, mint a 2,5-höz.

(Nyitókép: Kovács Zsolt)

Kapcsolódók

Kimaradt?