banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Szürreális léptékű drágulásokat jelentenek be a gázszolgáltatók

Négyszeresére, sőt hétszeresére emelik a lakossági fogyasztóknak szánt gáz árát egyes szolgáltatók.

Biharban háztartások tízezrei főznek palackos gázzal, amihez néhány hónappal korábban még 60 lejes áron lehetett hozzájutni. Jelenleg 75 lej egy palack ára, vagyis 25 százalékkal drágult a termék.

A gázzal fűtő lakossági fogyasztók többsége valószínűleg szíves-örömest kiegyezne egy 25 százalékos áremeléssel, a szolgáltatók azonban ennél lényegesen nagyobb mértékben növelik a tarifáikat. Egy marosvásárhelyi olvasónkat a közelmúltban tájékoztatta szolgáltatója, a CEZ Vânzare, hogy november 1-től módosított tarifával fogja számlázni a gázt. A dokumentum értelmében az új ár 260 lej/MWh, amihez még hozzájönnek bizonyos járulékos költségek.A CEZ nem aprózza el, négyszeresére emelte az árat

Olvasónk a Facebookon megosztotta a legutóbbi számláját is, amit a CEZ-től kapott. A dokumentum tanúsága szerint augusztus 10-én a CEZ 64,5 lejjel számlázott 1 MWh energiát. Ez azt jelenti, hogy a szolgáltató novembertől négyszeresére emeli a gáz árát.

Az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) honlapján található árösszehasonlító ilyen értékű ajánlatot nem ad ki Marosvásárhelyre. A legközelebb álló a CEZ GAZ Optim Online nevű, ahol a tarifa 283,76 lej/MWh. A jelenleg egy ausztrál befektetési alap tulajdonában levő vállalatnak ez a legjobb ajánlata, a többi esetében az ár meghaladja a 292 lej/MWh-t.

A CEZ ügyfeleinek lehetőségük van rá, hogy más szolgáltatót válasszanak, azonban akkor is lényegesen többet fognak fizetni, mint jelenleg. Marosvásárhelyen jelenleg több szolgáltatóval is a CEZ által bejelentettnél alacsonyabb áron lehet leszerződni. A legkisebb tarifa 165,97 lej/MWh, mely az Electric & Gas Power Trade nevű cégé. Aki jobban bízik a nagyvállalatokban, az választhatja az E.ON-t, melynél 203,72 lej/MWh-nál kezdődnek az árak. Tény azonban, hogy még a legjobb ár is kb. másfélszerese a 64,5 lej/MWh tarifának.

Mint halottnak a csók

Azt, hogy a hazai gázpiac történései egyre inkább egy abszurd drámához, sőt, inkább abszurd tragédiához hasonlítanak, kitűnően példázza a Distrigaz Vest árpolitikája. K.A. augusztus 31-én kapott egy e-mailt a szolgáltatótól, melyben arról értesítették, hogy október 1. és december 31. között 225 lej/MWh áron fogják neki számláznia földgázt, ami áfával együtt 267,75 lejt jelent. K.A. egy ideig szóhoz sem jutott a döbbenettől, ugyanis mostanáig 35,05 lej/MWh áron vásárolta a gázt, ahogy ezt a szolgáltató hivatalos honlapján található információ is bizonyítja.

„Eddig télen havi 700 lej körül volt a gázszámlám. Mit fogok csinálni most, hogy hétszeresére emelték az árat?” – teszi fel a költői kérdést olvasónk, akihez hasonló helyzetben háztartások százezrei vannak.Fotó: Szász István Szilárd

A kormány múlt héten bejelentette, hogy 2,326 millió háztartásnak fogják részlegesen kompenzálni a gáz drágulása okozta pluszkiadásokat. A koncepció az, hogy a számla 25 százalékát automatikusan a központi költségvetésből fedezik. Ez elsőre jól hangzik, azonban a lakossági fogyasztók elsöprő többsége számára annyit ér, mint halottnak a csók.

Vásárhelyi olvasónk esetében a gáz ára megnégyszereződött, ami azt jelenti, hogy novembertől kezdődően a számlák értéke is kb. négyszerese lesz a tavalyinak. Ha a négyszeres értékű számla negyedét a kormány állja, akkor a fogyasztónak a tavalyi összeg háromszorosát kell majd kifizetnie. Ha tehát az elmúlt télen havi 500 lejt fizetett, az előttünk álló fűtési szezonban 2 ezer lejes számlákat kap majd. Ebből 500 lejt áll a kormány, a fennmaradó 1 500 lejt pedig fizetheti a fogyasztó, feltéve, ha lesz miből.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„Ezek jelenleg a piaci árak” – mondja Nagy-Bege Zoltán, az ANRE elnökhelyettese. Ennek ellenére, véleménye szerint a kialakult helyzetért nagyrészt a szolgáltatók a felelősek, mivel nem szerződték le idejében, kedvező áron a szükséges gázmennyiséget az idei télre. Annak ellenére, hogy Románia kb. 80 százalékban saját készleteiből a belső fogyasztást, a kormánynak nemigen van módja rá, hogy adminisztratív eszközökkel szabályozza a gáz árát, mivel az EU kötelezettségszegési eljárást indíthatna, amennyiben sérülnének a szabadpiaci elvek.

Nagy-Bege Zoltán abban látná a megoldást, ha a kormány nem százalékosan kompenzálná a gázszámlát, hanem fix összeggel, ahogy azt az áram esetében tervezi. A százalékos kompenzáció gerjeszti a drágulást, s a kormánynak sem jó, mivel minél magasabb az ár, a fizetendő kompenzáció is több.

Kapcsolódók

Kimaradt?