Tervezet: automatikusan járna kompenzáció a gázfogyasztóknak a silány szolgáltatásokért

Már egy iktatószám késedelmes közlése esetén is fizetnie kellene a szolgáltatónak.

Új minőségi mutatókat határozott meg az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) a gázszolgáltató – fogyasztó viszonyt illetően, melyek be nem tartása esetén előbbieknek automatikusan kártérítést kell fizetniük.

Amennyiben egy ügyfél panasszal él, a szolgáltatónak iktatószámot kell kibocsátania. Az írásos panasz személyes benyújtása esetén az iktatószámot azonnal közölni kell a panaszossal, e-mailes kommunikáció esetén pedig 48 órán belül. Ennek elmulasztása 10 lejbe fáj a cégnek, amihez minden egyes nap késésért hozzájön 1-1 lej.

Ha bárki írásban jelzi a szolgáltatónak, hogy szerződést szeretne vele kötni, annak 10 napon belül el kell küldenie a dokumentumot. Ha ezt nem teszi meg, 20 lejt köteles fizetni, plusz 5 lejt a késésért a határidőt meghaladó minden napért. Ha tehát a vállalat 20 napon múlva továbbítja csak a szerződést, akkor 70 lejt is kell utalnia az új ügyfél számlájára.

A gáz nyomásával, illetve minőségével, valamint a számlázási rendellenességekkel kapcsolatos bejelentések ellenőrzése és az azokra adott válasz elmulasztása szintén 20 lejbe kerül, amire rájön napi 5-15 lej. Ha a szolgáltató nem olvassa le az órát szerződésben meghatározott időpontban, 100 lejes kompenzációt köteles fizetni.

 A szolgáltató váltással kapcsolatos határidők átlépése alapjáraton 100 lejes, az ügyfélnek fizetendő kártérítést von maga után, plusz 5 lej a késés minden napjáért. A szolgáltatás előre be nem jelentett kimaradása esetén, maximum 12 órával ennek megtörténte után a szolgáltató köteles tájékoztatni a klienst a történtek okáról és a szolgáltatás újraindulásának pontos időpontjáról, ellenkező esetben 100 lejt kell fizetnie, plusz minden egyes óra késésért további 2 lejt.

Ha a szolgáltatás nem indul újra az előírt határidőig, 100 lej jár a fogyasztónak. Mindezen kompenzációkat a szolgáltató automatikusan köteles fizetni, igénylés nélkül. A fizetési határidő 65 nap. A 66-ik napon az összeg megduplázódik, a 120-ikon pedig megtriplázódik. Ha tehát a megengedettnél hosszabb ideig kimarad a gázszolgáltatás, s a szolgáltató 120 napon belül sem fizet, akkor már 300 lej jár a fogyasztónak.

A jelenleginél szigorúbb szabályozás egyelőre nem lépett életbe.

Kapcsolódók

Kimaradt?