Elkezdődik idén a fekete-tengeri gázkitermelés

A kitermelési koncesszió egy amerikai cégé, a termelés a belföldi fogyasztás tizedét fedezheti majd.

Az év vége felé elkezdődik a nyíltvízi gázkitermelés a Media Gas Development projekt keretében. A beruházás tulajdonosa az amerikai Black Sea Oil and Gas (BSOG) nevű vállalat, mely mögött a világ egyik legnagyobb befektetési alapja, a washingtoni székhelyű Carlyle áll.

A kitermelés öt gázszondán keresztül zajlik majd. Ezek közül négyet az Ana, egyet pedig a Doina földgáz mező helyeznek el. A fúrótornyokat 126 km hosszú víz alatti vezeték köti össze a szárazfölddel, pontosabban a Konstanca megyei Corbu községben található gázkezelő állomással.

A maximális kitermelési kapacitás évi 1 milliárd köbméter. Ez a belföldi fogyasztásnak körülbelül 10 százalékát teszi ki. A mennyiség felére, minimum 10 éves időtartamra már le is szerződött az egyik legnagyobb hazai gázszolgáltató, az Engie. A BSOG becslései szerint a kitermelést legkevesebb 10, legtöbb 15 éven át lehet majd gazdaságosan folytatni. Ez azt jelenti, hogy minimum 10 milliárd köbméter gázt fognak kitermelni a két lelőhelyről. A befektetés hozzávetőleges értéke 400 millió dollár.

A kitermelés infrastruktúrája tervezésének és kivitelezésének fővállalkozója a konstancai Grup Servicii Petroliere (GSP). A kivitelezést 85 százalékban hazai cégek végezték. „Évi 1 milliárd köbméter gázt jelent a román energetikai rendszernek. Nagy szükségünk van erre, főleg most, a szénről a gázra való átállás idején” – nyilatkozta Gabriel Comănescu, a GSP vezérigazgatója.

Az üzletember nem túloz, idén ugyanis nagyon megnőtt az Oroszországból származó import, miközben a belföldi termelés csökkent. Májusban a fogyasztás 33 százalékát az importból származó földgáz fedezte.

Az Ana és a Doina gázmezőktől keletre fekszik a Neptun Deep, mely egy sokkal nagyobb lelőhely. Erre az amerikai Exxon és az OMV Petrom rendelkezik koncesszióval, azonban évek óta semmi sem történt annak érdekében, hogy megkezdjék a kitermelést. Az Exxon ki akar szállni az üzletből, a helyére valószínűleg a Romgáz lép, amennyiben az amerikaiak elfogadják az állami vállalat árajánlatát.

(Nyitókép: Facebook/GSP)

Kapcsolódók

Kimaradt?