„Ha két-három éven belül nem kezdődik el a fekete-tengeri földgázkitermelés, akkor soha”

Egy évtized alatt 70 milliárd euró értékben kell beruházásokat végrehajtani a hazai energetikai iparban, vélik a szakemberek. A fekete-tengeri földgázkitermelés tőkeigénye 13 milliárd euró, s az idő a projekt ellen dolgozik.

„Mostanáig nem közöltünk konkrét összegeket, de a fekete-tengeri földgázkitermelés egy sokmilliárd eurós beruházás. Sok szép szó elhangzott már, de eljött a cselekvés ideje. 2021 döntő fontosságú év ezen beruházás szempontjából, az idő pedig nem nekünk dolgozik. (…) Látnunk kell a a törvényi keret, amelyen belül ez a projekt megvalósulhat, illetve az adózási feltételeket” – jelentette ki Christina Verchere, az OMV Petrom vezérigazgatója kedden a Külföldi Befektetők Tanácsa által szervezett videokonferencián.

Az OMV Petrom, az Exxon Mobile amerikai vállalattal közösen eddig 1,5 milliárd eurót fektetett be a fekete-tengeri földgázkitermelésbe, azon belül a Neptun Deep projektbe. Ez utóbbi egyelőre áll, a labda az Exxon térfelén van, amelynek nyilatkoznia kell, hogy elfogadja-e a helyére beszállni szándékozó Romgaz árajánlatát. Christina Verchere utalt arra is, hogy a beruházás folytatásának feltétele az offshore-törvény módosítása, oly módon, hogy az a befektetők számára a jelenleginél kedvezőbb feltételeket biztosítson.

„Nem engedjük meg magunknak a luxust, hogy halogassuk a fekete-tengeri földgáz kitermelését, mivel annak óriási hatása lesz a gazdaságra. Az én jóslatom az, hogy ha két-három éven belül nem kezdjük el a kiaknázást, akkor sosem lesz kitermelve a Fekete-tenger romániai részében rejlő földgáz” – jelentette ki Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság elnöke ugyanazon konferencián.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Christina Verchere szerint Románia importálhatja is a földgázt, de ebben az esetben az exportőr ország kasszájába folynak majd be az adók, ott jönnek létre munkahelyek.

Eric Stab, az Engie energetikai vállalat elnök-vezérigazgatója kifejtette, hogy 70 milliárd eurót kell befektetni az ágazatba az előttünk álló évtizedben. „Körülbelül 24 milliárd euró kell a különböző gázprojektekre, amiből 13 milliárd a tengeri kitermelésre. 31 milliárd a zöld energiára megy majd el, 13 milliárd javításokra és felújításokra, 3 milliárd pedig távfűtési rendszerekre” – nyilatkozta Eric Stab. Az üzletember véleménye szerint a földgáz kulcsfontosságú energiahordozó Románia átállásában a szénről a megújuló forrásokra.

Kapcsolódók

Kimaradt?