banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Derzsi Ákos: szélesebb körű energiaár-kompenzációs rendszer készül

A tervezet szerint ennek az átlagbér szintjén keresők is haszonélvezői lennének.

Nem oldja meg az energia jelentős mértékű drágulása miatt kialakult súlyos helyzetet a közelmúltban elfogadott, a kiszolgáltatott fogyasztókat védő törvény, véli Derzsi Ákos, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára. „Erre a törvényre akkor is szükség lett volna, ha nem következik be az áremelkedés, tervbe is volt véve régóta. Valamilyen szinten kompenzálja a drágulást, azonban 1 000 lejes, családtagra eső jövedelem fölött nem számottevő a juttatások összege” – nyilatkozta a Maszolnak a korábbi honatya.

Elmondása szerint a tárca egy olyan kompenzációs rendszeren is dolgozik, melynek olyanok is haszonélvezői lennének, akik az átlagbér szintjén keresnek. Ez egy időszakos támogatás lenne, a fűtési szezonban, november 1. és március 31. között lenne érvényben. A részletek egyelőre nem publikusak, a tervezetet a következő kormányülésen fogja bemutatni a minisztérium.

„Hetek óta dolgozunk rajta. Hosszadalmas és bonyolult folyamat, mivel egyeztetni kell az energiatermelőkkel és a forgalmazókkal is, valamint fontos szempont, hogy mekkora a pénzügyi mozgásterünk” – magyarázza az államtitkár. Az energiaárak maximalizálása azért nem jöhet szóba, mivel azzal, hogy a kormány szabaddá tette a piacot, többé nem szólhat bele az árakba. Derzsi Ákos azt szerette volna, ha a spanyolországihoz hasonló módon oldják meg a problémát. Ott jelentős mértékben csökkentették az energia áfáját, azonban a román kormányon belül ennek nincs támogatottsága.

Spekulatív drágulás

Az államtitkár úgy véli, a történteknek nem csupán objektív okai vannak: „A forgalmazók elszálltak, a drágulásnak van egy spekulatív vonzata is”. Ezzel arra céloz, hogy a termelők eltérő költséggel állítják elő az elektromos energiát, de közel azonos árakon adják el.

Ami a kidolgozás alatt álló kompenzációs rendszer illeti, annak a hatékonysága nagyban függ attól, milyen lejárás szükségeltetik majd hozzá. Az volna az ideális, ha a kompenzáció automatikusan járna, s a fogyasztók nem volnának kitéve a kérvényezéssel járó herce-hurcának.

Derzsi Ákos szerint fontos volna, hogy az energiaárak emelkedésének kompenzálását ne korlátozzák a lakossági fogyasztókra. „A drágulás negatívan hat a versenyszférára is, főleg a kis- és mikrovállalkozásokra, melyek a cégek túlnyomó többségét alkotják. Ha a megnövekedett termelési költségek miatt nem tudnak nyereségesen működni, akkor elbocsátások lesznek, nő a munkanélküliek száma, ami szintén a lakosság elszegényedéséhez vezet” – mondja az államtitkár.

A szakemberek szerint az előttünk álló fűtési szezonban az energiaárak sosem látott magasságokba emelkednek. A fűtési költségek 80 százalékkal haladhatják meg a tavalyit, míg az áramért átlagban 20 százalékkal fizetünk majd többet. Vannak azonban olyan gázszolgáltatók is, melyek arról tájékoztatták az ügyfeleiket, hogy 100 százalékkal drágítanak.

(Nyitókép: Agerpres)

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?