Rossz hír a gázpiacról: mégsem kezdődik el idén a nyíltvízi kitermelés a Fekete-tengeren

A vártnál sokkal lassabban halad a szárazföldi gázkezelő állomás építése.

Az előzetes tervekkel ellentétben mégsem kezdődik el idén a fekete-tengeri gázkitermelés a Midia Gas Development (MGD) projekt keretében. Ezt a beruházást végző Black Sea Oil and Gas (BSOG)  jelentette be.

„A szárazföldön, a Konstanca megyei Vadu közelében található gázkezelő állomással jelentős késésben vagyunk. Emiatt valószínűleg nem tudjuk megkezdeni idén a kitermelést, ahogy azt elterveztük” – közölte a vállalat vezetősége. A nyíltvízi munkálatok 70 százalékban készen vannak, azok tehát nem akadályoznák a kitermelés határidőn belüli indulását.

A kitermelés megkezdésének elhalasztása rossz hír a hazai piac számára, az elmúlt időszakban ugyanis a kereslet nőtt, a belföldi termelés csökkent, a gáz ára és az import mennyisége pedig meredeken emelkedett.

Az MGD projekt keretében évi 1 milliárd köbméter földgázt fognak kitermelni, ami a hazai fogyasztás körülbelül 10 százalékát fedezné. A termelés egy részét már le is kötötte az egyik legnagyobb hazai szolgáltató, az ENGIE.

A Midia Gas Development megvalósításához szükséges beruházás értékét eredetileg 400 millió dollárra becsülték, de a valós összeg 600 millió körül lesz. A beruházást végző BSOG amerikai, tulajdonosa a világ egyik legnagyobb befektetési alapja, a Carlyle.

(Nyitókép: Facebook/GSP)

Kapcsolódók

Kimaradt?