banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Cîțu: maximálni fogjuk a gáz árát

A kormány tárgyalni fog erről az Európai Bizottsággal.

A lakossági gázár maximálásának lehetőséget elemzi a kormány. Ezt Florin Cîțu miniszterelnök jelentette be a szerdai kormányülést követően. „A miniszter úr és a versenyhivatal beszélni fognak az Európai Bizottsággal. Keressük a legjobb megoldást az árak emelkedése miatt kialakult helyzetre” – mondta a kormányfő.

Ez 180 fokos fordulatot jelent Cîțu korábbi álláspontjához képest, korábban ugyanis határozottan elutasította, hogy a kormány beavatkozzon a gáz árának alakulásába. „Előre megmondom, nem lépünk közbe, hogy maximáljuk az árat” – nyilatkozta két héttel korábban, amikor az érintett intézmények és állami vállalatok vezetőivel találkozott.

A kormányfőt a más európai országok kormányai által végrehajtott, illetve beígért intézkedések bírták rá az álláspontjának a megváltoztatására. „Az Európai Unióban több ország maximálja az árakat. (…) Furcsa volna, hogy nálunk legyen a legmagasabb ár, s hogy viseljük ennek a költségeit” – fejtegette Cîțu.

Elsőként Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök jelentette be, hogy kormánya adminisztratív eszközökkel megálljt parancsol az energiaárak növekedésének, többek között áfacsökkentéssel. A Mario Draghi vezette olasz kormány már lépett, idén eddig 1,2 milliárd eurót költött az energiaár növekedésének kompenzálására.

Cîțut pár órával megelőzte a PSD, melynek alelnöke, Mihai Tudose bejelentette, párta az energiaárak maximálását célzó törvénytervezetet terjeszt elő. Ennek lényege az lenne, hogy a törvény hatályba lépésének pillanatától számított fél évig az energia ára nem haladhatja meg a megelőző hat hónap átlagát.

(Nyitókép: ADR Vest)

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?