A hazai gázkitermelés csökken, a Romgaz ül a pénzen

Idén 15 százalékkal kevesebb gázt hoz felszínre az állami vállalat, mint 2010-ben.

Első látásra úgy tűnhet, sikeres évtizedet tudhat maga mögött a Romgaz, elvégre az ország legnagyobb földgáz kitermelőjének, legfrissebb pénzügyi jelentése szerint 530 millió eurója van a folyószámláin, valamint bankbetétek és állampapírok formájában. Ezzel párhuzamosan, az állami vállalat által kitermelt földgáz mennyisége számottevő mértékben csökkent a szóban forgó időszakban. 2010-ben a Romgaz még 5,8 milliárd köbméter gázt termelt ki, tavaly azonban már csak 4,5 köbmétert.

A mélypontot 2016 jelentette, 4,2 milliárd köbméterrel, míg az idei mennyiség várhatóan 5 milliárd köbméter lesz. A felszínre hozott energiahordozó mennyiségének a csökkenése főleg annak a következménye, hogy az elmúlt évtizedben a Romgaz semmiféle érdemi beruházást nem hajtott végre termelési kapacitásának növelése céljából. Ennek tudható be, hogy Románia jelenleg sokkal nagyobb mértékben függ az orosz importtól, mint bármikor az elmúlt 10 évben.

Tíz év teljes tétlenséget követően a Romgaz végre beruházásra készül, beszállna a Fekete-tenger alatti földgázmezők kiaknázásába. Piaci források szerint a vállalat 350 millió eurós hitelfelvételére készül. Erre azért van szüksége, hogy megvásárolja az Exxon Mobil 50 százalékos részvénycsomagját a Neptun Deep gázmező kitermelésére létrejött társulásból. Ennek másik tagja az OMV Petrom.

A Romgaznak igyekeznie kell, mivel október 15-én lejár a kizárólagos joga arra, hogy tárgyalásokat folytasson az amerikai kőolajipari óriással a részvénycsomag megvásárlásáról. Az ExxonMobil kivásárlása hozzávetőleg 1 milliárd dollárba kerülhet.

Az ExxonMobil és az OMV Petrom 2008-ban társultak a 7 500 négyzetkilométeres, helyenként 1 700 méteres mélységben található Neptun Deep lelőhely kiaknázására. A két nagyvállalat eddig 1,5 milliárd dollárt fektetett a projektbe úgy, hogy még egyetlen köbméter földgázt sem termeltek ki. A Neptun Deep tartalékait illetően eléggé eltérő becslések léteznek, de az biztos, hogy legkevesebb 80 milliárd köbméterről van szó.

Amennyiben létrejön a társulás a Romgaz és az OMV Petrom között, a projekt operatív vezetése utóbbinak a kezében lesz. Ez indokolt is,  mivel a Romgaz egy összehasonlíthatatlanul egyszerűbb beruházást, a radnóti gázerőmű építését is képtelen tisztességesen menedzselni. Az objektumot 2019-ben kellett volna átadni, de most sem lehet tudni, hogy mikor fog elkészülni.

(Nyitókép: Maramaros Megyei Tanács)

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?