Chirițoiu: legalább 4 – 5 éven át drága lesz az áram

A gáz ára azonban csökkenni fog a közeljövőben, véli a Versenyhivatal elnöke.

Legalább 4 – 5 éven át, ameddig még használunk szenet energiatermelésre, nagyok maradnak az energiaárak Romániában, jelentette ki Bogdan Chirițoiu, a Versenyhivatal elnöke egy konferencia keretében.

„Az Európai Unió politikája az, hogy a szennyező energia drága legyen, gazdaságilag nem vonzó. Tehát ameddig Romániának és más EU-tagállamoknak szükségük lesz a szénből származó drága energiára, az árak magasak maradnak. Romániában nem látunk lehetőséget arra, hogy az elkövetkező 4 – 5 évben kiváltsuk a szenet. Ez azt jelenti, hogy legalább 4 – 5 éven át drága lesz az elektromos energia” – mondta Chirițoiu, hozzátéve, hogy a piaci árat a legdrágább energia szabja meg, amely jelenleg a szénből előállított.

Ami a gáz árát illeti, ami jelenleg a csillagos eget verdesi, Chirițoiu optimista. „Oroszország Európa nagy gázforrása, és különböző okokból jelenleg kevesebb gázt szállít, ezért következett be a drágulás. Miután Oroszország növelni fogja az Európába szállított gáz mennyiségét, valószínűleg csökkenni fog az ára, nem a járvány alatti szintre, hanem az azt megelőző, 2019-esre” – véli a Versenyhivatal vezetője.

(Nyitókép: Wikipedia)

Kapcsolódók

Kimaradt?