banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Sokkal olcsóbb is lehetne az áram Romániában

Az itthon termelt elektromos energia 80 százalékát a piaci árnál lényegesen olcsóbban állítják elő, mégsem lehet alacsonyabb áron értékesíteni.

Átlagban 119,72 euróba került augusztus 23-án 1 MWh energia a romániai áramtőzsdén (OPCOM), míg Lengyelországban jóval alacsonyabb volt az átlagár, 84,7 euró/MWh. Az áram drágulásának a fő oka, hogy nagyon megnőttek a szénalapú energiatermelés járulékos költségei, megugrott ugyanis a szén-dioxid bizonylatok ára, amiket az üvegház hatású gázokat kibocsátó vállalatoknak kell beszerezniük.

Romániában  jelenleg az elektromos energia körülbelül 20 százalékát állítják elő szénből, Lengyelországban pedig 70 százalékát, mégis nálunk drágább az áram. Ez amiatt van, hogy idehaza európai viszonylatban egyedülálló az energiapiac struktúrája, a fő termelők kizárólag egy-egy energiaforrást használnak: a Hidroelectrica vízenergiát, a Nuclearelectrica atomenergiát, az Olténia Energetikai Komplexum (CEO) pedig szenet.

A Hidroelectrica és a Nuclearelectrica termelési költségeit a szén-dioxid kibocsátási bizonylatok ára nem befolyásolja, ezért alacsonyak a termelési költségeik. A három nagyvállalat azonban egyazon piacon versenyez, s az árak szintjét a CEO diktálja, amely lényegesen drágábban állítja elő az elektromos energiát, mint a versenytársak.

„Ha a piaci szint alá megyünk az árral, akkor kiszáll hozzánk az Állami Számvevőszék. Ez a következménye annak, hogy energiaforrás szerint szabdalták fel a piacot” – nyilatkozta egy energetikai szakember. Mindhárom meghatározó vállalat állami tulajdonban van, nem volt szükségszerű tehát, hogy ily módon osszák fel az áramtermelési piacot.

A szakemberek már megkongatták a vészharangot, mondván, minden idők legdrágább fűtési szezonja vár ránk. Az elektromos energia árának emelkedésére Florin Cîțu kormányfő is felfigyelt, s be is rendelte magához a fő termelők képviselőit, hogy, úgymond felvilágosítsák az aggasztó folyamat okairól.

Virgil Popescu energiaügyi miniszter pedig azt jelentette be, hogy a kiskeresetű, úgynevezett kiszolgáltatott fogyasztók gáz- és áramszámlájába már az előttünk álló télen bepótol a kormány. Ennek a feltétele, hogy idejében elfogadják az erre vonatkozó törvényt, jelenleg ugyanis Romániában nincs hivatalos meghatározása annak, hogy ki minősül kiszolgáltatott fogyasztónak.

(Nyitókép: Agerpres)

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?