banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Huszonegy éves rekordot ért el az elektromos energia ára

Először lépte át a 100 euró/MWh-t a nagykereskedelmi tranzakciók havi átlagára.

Mióta 2000-ben létrehozták, sosem volt még olyan magas az elektromos energia átlagára a román áramtőzsdén (OPCOM), mint idén augusztusban. Az intézmény tájékoztatása szerint az utolsó nyári hónapban 113 euró/MWh volt a tranzakciók átlagára. Ez közel duplája az 59 eurós májusi szintnek. Mostanáig nem fordult elő, hogy a havi átlagár meghaladja a 100 eurót.

Az idei év folyamán februárban volt a legolcsóbb az energia az áramtőzsdén, átlagban 48 euró/MWh. Márciusban és áprilisban enyhén nőtt az átlagár, majd májusban csökkent, utána azonban erőteljes drágulás kezdődött.

Az energetikai szakemberek ismételten felhívták a figyelmet, hogy erőteljes drágulásra számíthatunk, aminek összetett okai vannak. Hozzájárul a kereslet erőteljes növekedése és a szén-dioxid bizonylatok drágulása, melyeket a tetemes mennyiségű üvegház hatású gázt kibocsátó vállalatoknak kell beszerezniük. Az alapvető ok azonban az, hogy nemzetközi szinten egyedülálló módon Romániában a fő termelők kizárólag egy energiaforrást használnak: a Hidroelectrica vízenergiát, a Nuclearelectrica atomenergiát, az Olténia Energetikai Komplexum (CEO) pedig szenet.

A Hidroelectrica és a Nuclearelectrica sokkal kisebb termelési költségekkel dolgozik, mint a CEO, azonban az áramtőzsdén ez utóbbinak az áraihoz igazodnak. Emiatt a két állami vállalat egyre nyereségesebb lesz, amit a fogyasztók fizetnek meg.

Az áram drágulása miatt többletköltségek kompenzálására a közelmúltban megszületett a kiszolgáltatott fogyasztókat védő törvény, ami azonban a többség számára csak részleges kompenzációt biztosít.

(Nyitókép: Agerpres)

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?