Ciucă a nyugdíjemelés mértékéről: lehet 15 százalék vagy más szám is

A nyugdíjemelés mértékét az inflációhoz kell igazítani, jelentette ki pénteken az Aradra látogató miniszterelnök.

Nyilatkozatának előzménye, hogy Klaus Iohannis államfő csütörtökön úgy nyilatkozott, méltányosnak tartaná, ha a 2023. január elsejétől esedékes nyugdíjemelés az infláció figyelembevételével történne, amely meghaladta a 15 százalékot.

Nicolae Ciucă pénteki sajtótájékoztatóján kifejtette, maga is úgy véli, hogy az infláció figyelembevételével kell emelni a nyugdíjakat, így a nyugdíjemelés „lehet 15 százalék is, de más szám is”.

Fotó: Nicolae Ciucă Facebook-oldala

Az erre vonatkozó döntést a költségvetési számadatok ismeretében, a jövő évi nominális GDP kiszámítása után hozzák meg, hogy kompenzálni tudják az élelmiszerek, javak és szolgáltatások áremelkedését – tette hozzá a miniszterelnök.

Ciucă azt ígérte, a kormány a lehető legnagyobb felelősséggel fogja meghozni döntéseit a nyugdíj- és béremelésekkel kapcsolatban. „Egyértelmű, hogy ez a rendkívül nehéz gazdasági helyzet mindannyiunkat sújt, ezért olyan intézkedéscsomagra és kormányszintű döntésekre van szükség, amelyek biztosítják a társadalmi és gazdasági élet egyensúlyát” – mondta.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?