Nem is gondolná, milyen sokat spórolhat a hulladékmentes életmóddal

A hulladékmentes életmóddal bárki hozzájárulhat a környezetszennyezés, a műanyaghulladék világméretű problémájának csökkentéséhez. Ugyanakkor amellett, hogy kevés odafigyeléssel és tudatossággal sokat tehetünk a környezetünk jövőjéért, rengeteget spórolhatunk a mindennapokban egyszerű praktikákat alkalmazva. Mutatjuk, hogyan.

A legtöbben úgy gondolják, hogy drága fenntartani a zero waste életvitelt, ám az igazság ennek pont az ellentéte. Gondoljunk csak bele! Az egész ott kezdődik, hogy sok felesleges eszközről, termékről lemondunk és olyanokkal helyettesítjük, amelyeket akár éveken át is használhatunk. Amennyiben valaki nem érzi úgy, hogy képes lenne követni a hulladékmentes életformát, akkor is alkalmazhat néhány olyan praktikát, amellyel jelentős összeget takaríthat meg. Balog Boros Enikő zero waste szakember szerint a hulladékmentesség valójában pazarlásmentes életmódot jelent.

Az angol nyelvben R betűs szavakkal szokták összefoglalni a lényeget, ezek a fenntarthatóság R-jei: refuse (utasítsd vissza), reduce (csökkentsd a fogyasztásod), reuse (használd újra), recycle (hasznosítsd újra), repurpose (adj új rendeltetést neki), rot (komposztálj), repair (javíttasd meg), respect (tiszteld), responsibilty (felelősség), de ez a sor még bővíthető – és ezek mindegyike kiadáscsökkenést von maga után.

Hiba éhesen nagybevásárlásra indulni – szokták mondani

A bevásárlás a kulcs. A zero waste szakember úgy véli, a legfontosabb a tudatos bevásárlás. Figyelni kell arra, hogy listával induljunk az üzletbe, mivel ilyenkor hajlamosak vagyunk elcsábulni, úgy gondoljuk, ideje megjutalmazni magunkat. „Vásárlás előtt érdemes számba venni, hogy mire költünk sokat, ezt akár táblázatba is foglalhatjuk – a módszer a mi családunkban nagyon jól bevált. Az online térben rengeteg applikáció található, amelyek megkönnyítik a listázást” – magyarázta Balog Enikő. Ennek lényege az, hogy kiderítsük, milyen termékekről tudunk lemondani, esetleg kevesebbszer megvásárolni azokat. „Szeretem a marhahúst, de úgy döntök, hogy nem minden héten, hanem csak kéthetente vásárolok belőle. Ez a tudatos vásárlás alapja” – példázódott Balog Boros Enikő.

Illusztráció: Pexels

Úgy véli, a praktikát az élet minden területén alkalmazni lehet: ha valaki sokat kávézik a városban, érdemes összeszámolnia, hogy mennyi pénzbe kerül a heti kávéfogyasztása. Dönthet úgy, hogy hetente háromszor termoszban visz kávét az illető, de hetente kétszer kávézóban vásárol magának a kedvenc italából. „Nem arról van szó, hogy mindenről le kell mondani és önsanyargatásba kezdeni, csupán egy nagyon tudatos és kreatív, átgondolt életformát kell követni. Lényegében csak az elején szükséges az elhatározás, hiszen ezen cselekvések egy idő után automatikussá válnak majd” – hangsúlyozta.

Nagyobb kiszerelésben mindig olcsóbb

Ha van rá lehetőség, érdemes nagyobb kiszerelésekben vásárolni. Nyilván jobban megéri, hiszen így kevesebbet kell fizetni a csomagolásért. Emellett, aki a nagyobb kiszerelést választja, mindig olcsóbban jön ki a végén. Lehet, hogy pillanatnyilag nincs szükség a háztartásban nagy mennyiségben az adott termékre, de hosszú távon ez takarékosabb megoldás. Persze, nagyobb befektetést igényel, de kifizetődik és hasznos dolgokra költhető a megspórolt pénz, tanácsolja a zero waste szakértő.

A menütervezés a pénztárcán is megérződik, így ugyanis sokkal ritkábban lesz szükségünk arra, hogy félkész élelmiszereket, gyorsételeket vásároljunk, esetleg házhoz rendeljünk.

Ugyanakkor a csomagolásmentes vásárlás is egy jó opció, hiszen tévhit, hogy a kimérősen vásárolt élelmiszerek minden esetben drágábbak. Érdemes saját edénybe, vászonszatyorba, üvegbe, tárolókba pakolni a termékeket.

A fedő egy zseniális találmány

„Hajlamos vagyok elfelejteni, hogy fedővel főzni egyet jelent a spórolással. A főzési időt a felére csökkenthetjük, tehát sokkal kevesebb gázt használunk el. Ez egy olyan egyszerű praktika, amelyet bárki alkalmazhat, és eddig talán eszébe sem jutott, hogy takarékoskodhat vele” – emlékeztetett Balog Boros Enikő. Kiemelte, a maradékokat nem kell eldobni, hiszen kis kreativitással új ételeket készíthetünk belőlük.

Az egyszer használatos szalvétákkal nagyon sokat pazarolunk, ezért megéri beszerezni néhány textilszalvétát. Előnye, hogy mosógépben moshatók, akár évekig is használhatók. Az interneten, csomagolásmentes boltokban rengeteg féle textilszalvétát árulnak, de ezek otthon is egyszerűen elkészíthetők. Csak fel kell vágni egy törölközőt, esetleg a már nem használt pólókat, a széleket be lehet szegni, de ez sem kötelező. Előnyös, ha egy textil szalvéta mindig lapul a táskában is, mivel sok esetben jól jöhet, ha kéznél van. Egy jobb minőségű konyhai papírtörlő ára ráadásul 15–25 lej között változik, és havonta akár többször is vásárolnunk kell belőle.

Illusztráció: Pexels

Emellett egyszerűen és olcsón készíthetünk házi tisztítószereket, amelyek pontosan olyan hatékonyak, mint a boltban vásároltak. Az ecet, a citromsav, a szódabikarbóna keveréke egy „nagyon erős, nagy márkákat megszégyenítő hatóerejű tisztítószer, de aprópénzből elkészíthető. A szódabikarbóna emellett jó fehérítő hatású, tehát ruhamosáskor is alkalmazhatjuk. Amellett, hogy sok pénzt megtakarítunk vele, a környezetet sem pusztítjuk vegyszerekkel” – ismertette Balog Boros Enikő.

Hozzátette, ha mégsem mondanánk le a boltban kapható mosószerekről, érdemes a gyártó által megjelölt mennyiségnél kevesebbet használni. Ezek a termékek nagyon koncentráltak, a csomagoláson feltüntetett mennyiség pedig csak egy iránymutatás.

Az eldobható tárgyak helyett újrafelhasználhatót!

A menstruációs termékekre nagyok sokat költenek a nők. Egy csomag betétért 15–20 lejt is elkérhetnek, egy csomag tamponért pedig 10–12 lejt is. Az intimkehely, valamint a mosható betét is kényelmes alternatívát kínál az eldobható változatokhoz képest, de a legfontosabb, hogy környezetbarát és költséghatékony megoldást kínál. Az intimkelyhet akár 10 évig is lehet használni, de egy jobb minőségű mosható betét is bírja a strapát öt évig.

Illusztráció: Pexels

Az eldobható arctisztító korongok helyett is választhatunk textilből készülteket. „Megéri befektetni, hiszen ezeket is évekig használhatjuk, mosógépben vagy kézzel is moshatjuk. Egyszerű a használatuk és nagyon egészséges a bőrnek is. Mindamellett, hogy tisztítanak, eltávolítják az elhalt hámsejteket és serkentik a vérkeringést” – emelte ki Boros Balog Enikő.

Ráadásul jelentősen csökkenthetjük a költségeket, ha a kozmetikai szerek helyett natúr, környezetbarát alternatívákat választunk. Általában ekkor derül ki, hogy sokszor az olcsóbb szerekkel is ugyanazt az eredményt érhetjük el. A szakember szerint „a kézműves samponok, szappanok általában koncentráltabbak, ennél fogva hosszabb ideig is használhatók”.

Gardrób a turkálókból

Jó minőségű ruhák turkálókban, outletekben is megtalálhatók. Bár több időt visz el a válogatás, a pénztárcánknak nagyon kedvező. Ugyanakkor a zero waste szakértő szerint érdemes átfésülni a szekrényünket, hogy ha már mindenképp ruhát kell vásárolni, akkor jól kombinálható darabokat válasszunk.

Elektronikai eszközöket is érdemes használtan beszerezni, persze megbízható forrásból, megbizonyosodva arról, hogy jól működnek. Amellett, hogy nem termelünk szemetet vele, több száz lejt megspórolhatunk a kütyük vásárlásakor.

Illusztráció: Pexels

Legutóbb utánajártunk, hogyan csökkenthetnénk az áram- és gázfogyasztásunkat, hiszen a globális energiaválság hatásai alól Románia sem tudott kibújni. Bár még be sem állt a tél, már most érzi pénztárcánk a villamos energia és a földgáz árának emelkedését. Az anyagi okok mellett környezetvédelmi szempontok miatt is érdemes takarékoskodni, ezért kiderítettük, hogyan tehetjük energiatakarékossá az otthonunkat. Bár utóbbi nem olcsó mulatság, hosszú távon megtérül a befektetett összeg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?