Cîțu: Nem a háború, hanem a PSD felelős a magas inflációért

A bukott kormányfő és pártelnök szerint a kormánynak sürgősen csökkentenie kellene a költségvetési hiányt.

Durván nekiment a PSD-nek Florin Cîțu korábbi kormányfő és pénzügyminiszter. A liberális szenátor egy friss Facebook-bejegyzésben a nagyobbik kormánypártot teszi felelőssé a magas inflációért.Florin Cîțu | Fotó: ADR Vest

„Legyen világos: a nagy infláció, a megemelkedett kamatok, a több és nagyobb adó nem orosz importból származnak, hanem PSD-sek. A PSD növelte az inflációt, a kamatokat és az adókat, s csak a PSD csökkentheti őket. De nem akarja, s ezzel románok millióit ítéli szegénységre” – olvasható a bejegyzsében.

A szakma által jó makroközgazdásznak tartott PNL-s politikus recepttel is szolgál. „Mit kell tennie a Pénzügyminisztériumnak/PSD-nek ahhoz, hogy csökkenjen az infláció? Sürgősen 5 százalékra kell csökkentenie a költségvetési hiányt 2022-ben és 3 százalékra 2023-ban. Igen, lehet csökkenteni az inflációt anélkül, hogy kamatot emelnél. Egy felelős pénzügyminiszterre van szükséged. Ennyi.” – írja Cîțu.

Ez már a sokadik alkalom, hogy a megbuktatott pártelnök vehemensen kritizálja a nagyobbik kormánypártot. Ez az egyik oka annak, hogy Cîțut teljesen marginalizálták a PNL-n belül.

A kormány 5,84 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánnyal kalkulál idén, s a szakemberek szerint valóban ezen érték körül lesz a deficit. Szeptember végén a hiány 3,04 százalék volt, s tekintettel az energia árszabályozásának tetemes költségeire, teljesen irreálisnak tűnik, hogy éves szinten sikerülhetne 5 százalékra lefaragni.

Kapcsolódók

Kimaradt?