A PSD Marcel Ciolacut javasolja a miniszterelnöki tisztségre, a PNL nem nevezte meg jelöltjét

Marcel Ciolacu pártelnököt javasolja miniszterelnök-jelöltnek a Szociáldemokrata Párt (PSD) – döntötte el a PSD országos politikai tanácsa szerdán. A jelenleg is kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) nem nevezte meg jelöltjét, csupán arról határozott, hogy a rotációs kormányban elsőként kapják meg ezt a tisztséget.

A PSD országos politikai tanácsa szerdai ülésén hozzájárulását adta ahhoz, hogy a koalíciós pártok felváltsa irányítsák a kormányt, ugyanakkor egyöntetű döntés született arról is, hogy Marcel Ciolacu lesz a kormányfőjelöltjük – nyilatkozta a testület ülése után a párt első alelnöke, Sorin Grindeanu.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) még nem döntött a miniszterelnök-jelöltjéről, csupán arról határozott, hogy a rotációs kormányban elsőként kapják meg ezt a tisztséget – hangsúlyozta szintén szerdán Florin Cîţu, a jelenlegi ügyvivő kormányfő. A PNL elnökét arról kérdezték a sajtótájékoztatóján, hogy igény tart-e a miniszterelnöki tisztségre, tekintettel a liberálisok országos tanácsának arra a korábbi határozatára, miszerint a párt vezetője automatikusan kormányfőjelölt is.

Cîţu elmondta, a PNL végrehajtó bizottságának kedd esti ülésén a Kolozs megyei szervezet elnöke, Emil Boc javasolta a határozat módosítását azzal a szándékkal, hogy a pártelnöktől eltérő politikust is javasolhassanak kormányfőnek. Hozzátette, nem értette, hogy mi volt ezzel a célja Emil Bocnak, mert az ülésen csak arról született döntés, hogy elsőként a liberálisok jelöltje legyen a rotációs kormány miniszterelnöke, személyi kérdések nem szerepeltek napirenden.Marcel Ciolacu és Florin Cîţu egy korábbi gazdasági fórumon | Fotó: Agepres

Arra a felvetésre, hogy nem számol-e Emil Boc javaslatával olyan körülmények között, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) nem akarja őt miniszterelnöknek, Florin Cîţu kijelentette: az országos tanács határozott már korábban arról is, hogy a PNL nem kormányozhat együtt a PSD-vel, ennek ellenére a két párt között jelenleg koalíciós tárgyalások zajlanak.

Azt is kifejtette: bizarrnak tartja a szociáldemokraták elnökének, Marcel Ciolacunak azt az érvét, hogy egy megbuktatott kormányfő nem lehet újra miniszterelnök. Emlékeztetett, hogy a megbuktatásához vezető bizalmatlansági indítvány nem csak az ő személye, hanem az egész kabinet ellen irányult. „Ennek alapján a kormány jelenlegi tagjai nem vehetnének részt a következő kormányban” – jegyezte meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Florin Cîţu értésre adta: a PNL is támaszthatna olyan feltételeket, hogy a PSD bizonyos politikusai nem lehetnek a koalíciós kormány tagjai, de szerinte „rossz irányba vezetne”, ha a felek a személyekről vitatkoznának. Hangsúlyozta, fontos lenne mielőbb beiktatni a kormányt, ezért szerdán megpróbálnak kompromisszumra jutni a szociáldemokratákkal a miniszterelnök-jelölt kérdésében. „A PNL számára kompromisszumot jelentett, amikor a PSD-vel való koalícióról döntött. Azt hiszem, vannak olyan párttársaim, akik hajlandóak újabb kompromisszumokat kötni azért, hogy tovább tudjunk lépni” – jelentette ki.

Arra a kérdésre, miszerint elképzelhetőnek tartja-e, hogy a pártja ne őt javasolja miniszterelnöknek az államfővel tartandó kormányalakítási egyeztetéseken, Cîţu azt válaszolta: a PNL eddig csak arról döntött, hogy első körben a liberálisok jelöltje kerüljön a rotációs kormány élére. „Majd meglátjuk, hogy ki lesz ez a jelölt. Vannak olyan kollégáim, akik szerint rendjén való, ha egy másik párt kapja meg a miniszterelnöki tisztséget. Bizarr, de ez van” - fogalmazott a PNL elnöke.

Közölte azt is, hogy a kormányprogram véglegesítése után a körvonalazódó koalíció pártjai konzultálni fognak az államfővel is. Azt pedig egészen biztosnak nevezte, hogy a koalíció közös miniszterelnök-jelölet fog javasolni Klaus Iohannisnak a formális kormányalakítási egyeztetéseken.

Kapcsolódók

Kimaradt?