A PNL jóváhagyta, hogy egymást váltva adják a miniszterelnököt a koalíciós pártok

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) végrehajtó bizottsága jóváhagyta a rotációs kormányra vonatkozó javaslatot - jelentette be a testület kedd esti ülése után Florin Cîţu.

A PNL elnöke elmondta, támogatják, hogy a koalíciós pártok jelöltjei felváltva irányítsák a kormányt. A párt feltétele viszont az, hogy elsőként a liberálisok jelöltje töltse be a miniszterelnöki tisztséget.

Florin Cîţu beszámolója szerint volt ugyan egy erre vonatkozó javaslat, de a liberálisok nem módosítottak azon a korábbi határozatukon, amely szerint a PNL elnöke automatikusan a kormányfőjelölt is. E szerint a párt őt jelöli majd miniszterelnöknek a Szociáldemokrata Párttal (PSD) folytatott tárgyalásokon. "Majd elválik, hogy mi történik akkor, ha a PSD ezt ellenezni fogja" - jegyezte meg.

Fotó: Agerpres

Cîţu hansúlyozta, hogy a körvonalazódó koalíció három pártjának közös miniszterelnök-jelöltet kell majd javasolnia az államfőnek a kormányalakítási egyeztetéseken. Hozzátette, jómaga biztos abban, hogy a PNL, a PSD és az RMDSZ kiegyezik majd egy közös jelöltben, és sikerülni fog beiktatni a kormányt.

Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a három párt még nem véglegesítette a kormányprogramot. Arra a kérdésre, hogy ez mikorra várható, reményét fejezte ki, hogy ez mielőbb megtörténik.

Cîţu közölte azt is, hogy a koalíció két nagyobb pártja elosztja majd egymás között az úgynevezett véleményező minisztériumokat. E szerint egyik az igazságügyi, a másik a pénzügyi tárcát kapja majd meg. Hasonló módon osztják el egymás közt a védelmi és a belügyminisztériumot is.

Kapcsolódók

Kimaradt?