A PNL vezetősége még nem járult hozzá a miniszterelnöki tisztség rotációs betöltéséhez

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetőtestületei még nem adták hozzájárulásukat a miniszterelnöki tisztség rotációs alapú betöltéséhez – jelentette ki hétfő este Rareş Bogdan. A PNL első alelnöke szerint Klaus Iohannis államfővel is egyeztetni kell még a témáról.

A Digi24 televíziónak nyilatkozva a politikus elmondta: a PNL és a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetői közötti tárgyalásokon nem volt szó arról, hogy a PNL átengedné a szociáldemokratáknak a kormányfői tisztséget. A miniszterelnöki funkció rotációs alapú betöltésének lehetőségét még meg sem vitatta a PNL országos politikai bizottsága, márpedig a testületnek hozzájárulását kell adnia ehhez – magyarázta.

Hozzátette, ha a politikai bizottság el is fogadja ezt a lehetőséget, kizártnak tartja, hogy előbb a PSD jelöltje töltse be a tisztséget. „Nincs az a liberális vezető, akinek lenne bátorsága javaslatot tenni erre" – fogalmazott.

Rareş Bogdan szerint a „vetésforgó” alapú miniszterelnöki rendszerről még – a PNL éléről elnökké választott – Klaus Iohannis államfővel is egyeztetniük kell a koalíciós tárgyalásokat folytató alakulatoknak, hiszen az alkotmány szerint az elnöknek kell miniszterelnök-jelöltet nevesítenie.

Sajtóhírek szerint Florin Cîțu ügyvivő miniszterelnök, a PNL szeptemberben megválasztott elnöke nem tett le arról, hogy ő legyen a vezetője a PNL, a PSD és az RMDSZ alkotta kormánynak, viszont Iohannis inkább Nicoale Ciucának adna ismét kormányalakítási megbízást. Emlékezetes, hogy az ügyvivő védelmi miniszterre bízta a kormányalakítást Iohannis azután, hogy a Dacian Cioloș, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke által javasolt kabinet nem kapta meg a parlament bizalmát.Florin Cîțu számára presztízskérdés a párton belül, hogy kormányfő maradjon | Fotó: Agerpres

A PNL-ből és az RMDSZ-ből álló „csonka” kormány (amely az USR szeptemberi kilépésével kisebbségbe került) október 5-én bukott meg, miután a parlament nagy többséggel megszavazta a PSD által benyújtott, és az USR, valamint a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) által is támogatott bizalmatlansági indítványt. Azóta a Cîțu-kabinet ügyvivő kormányként, korlátozott jogkörökkel látja el a feladatát.

Kapcsolódók

Kimaradt?