Orban szerint Iohannis Románia miniszterelnöke akar lenni 2024 után

A politikai válság mögött Klaus Iohannisnak az a szándéka húzódik meg, hogy „totális ellenőrzése” alá vonva a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) 2024 után megkaphassa a miniszterelnöki tisztséget – jelentette ki vasárnap Ludovic Orban.

A PNL volt elnöke a Prima TV-nek nyilatkozva elmondta, úgy jutott erre a következtetésre, hogy különböző információk alapján „összeállt benne a kép”. Megjegyezte, hogy szerinte 2024-ben Mircea Geoană szociáldemokrata politikus, a NATO jelenlegi főtitkárhelyettese lesz az államfő.

Ludovic Orban állítása szerint Klaus Iohannis célját szolgálja, hogy a PNL most a Szociáldemokrata Párttal (PSD) készül kormányt alakítani. Az államfőnek ugyanis szüksége van egy partnerre ahhoz, hogy 2024-ben miniszterelnök lehessen. A partnerrel kötendő alku lényege az, hogy a PNL a kormányfői posztot, a PSD pedig az államelnöki tisztséget kapja meg a következő választások után – magyarázta a politikus.

Ehhez azonban Orban szerint Klaus Iohannisnak „totális ellenőrzése alá” kell vonnia a PNL-t is. „Csak így garantált, hogy az államfői mandátumának lejárta után ő lesz a párt elnöke és miniszterelnök-jelöltje” – részletezte. A politikus ezzel magyarázza a pártelnöki székének elvesztését. „Én nem voltam egy bólogató János, nem voltam soha Iohannis alárendeltje” – szögezte le.

(Címlapfotó: Agerpres)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?