Ludovic Orban felfüggesztené tisztségéből Klaus Iohannis államfőt

A korábban partneri viszonyban lévő Ludovic Orban volt miniszterelnök és Klaus Iohannis államfő közti viszony elmérgesedésének újabb megnyilvánulása volt Orban vasárnap esti nyilatkozata, miszerint, ha kezdeményeznének egy, az elnök tisztségből való felfüggesztésére irányuló népszavazást, „teljes mellszélességgel” támogatná azt.

Iohannis és Orban – oda a barátság | Fotó: gov.roA kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) volt elnöke a Realitatea Plus televízió műsorában ismételte meg korábbi álláspontját, hogy szerinte Iohannis az első számú felelőse a belpolitikai káosznak, konkrétan annak, hogy a PNL – amely felett az államfő „védnökként bábáskodik” – nem volt hajlandó a kompromisszumra, és nem fogadta vissza a koalícióba a Mentsétek meg Romániát Szövetséget (USR), tovább húzva és mélyítve a kormányválságot.

Orban szerint Iohannis „külföldi turistaként viselkedik”, mint aki nincs tisztában a romániai valósággal, a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségekkel, az energiaárak robbanásszerű emelkedésével, amelyet csak tetéz a kormányválság. Úgy vélte, hogy utóbbira a megoldást az előre hozott parlamenti választások kiírása jelentené, és hozzátette, hogy ha kezdeményeznének egy népszavazást az államfő tisztségből való felfüggesztésére, az ügy mellé állna. „Felelősnek érzem magam Iohannis 2019-es újraválasztásában, ezért mindent meg kellene tennem a tisztségéből való elmozdítására is” – fogalmazott.

Ludovic Orban a szociáldemokrata (PSD-) kormány bizalmi szavazással történt 2019-es megbuktatása után két ízben is volt miniszterelnök (egyszer, a Covid-járvány előtt a PNL kiprovikálta saját kormánya megbuktatását, abban a reményben, hogy előre hozott választásokkal „kisöpörhetik” a parlamentből az akkor a népszerűtlenségi mélyponton lévő PSD-t), miközben a PNL-ből államfővé választott Iohannis „saját kormányaként” tekintett az Orban-kabinetre. Miután a PNL a tavaly decemberi parlamenti választásokon csak a második legtöbb szavazatot kapta a PSD mögött, Orban lemondott a miniszterelnöki tisztségről, és Iohannis kegyét is elveszítette.

A párt idei, szeptemberi tisztújító kongresszusa előtt Iohannis nyíltan Florin Cîțu (jelenleg ügyvivő) kormányfőnek kampányolt, és az Orbannal való viszonya teljesen megromlott – annyira, hogy a mostani kormányválság kapcsán Ludovic Orban nyilvánosan felszólította Iohannist, hogy „hagyjon fel a piti játékaival”. Az ex-kormányfő a PNL tisztújítása után lemondott a képviselőházi elnöki tisztségéről, a múlt kedden pedig a párt alsóházi frakciójából is kilépett, sőt példáját követte több liberális szenátor és képviselő is.

Kapcsolódók

Kimaradt?